Трима загинали и един ранен при нападение на Синай

Автор:

Най-малко трима души са загинали при поредно нападение в северната част на размирния Синайски полуостров в Египет, предадоха световните информационни агенции.

Това са съобщили военни и здравни власти.

Крайпътна бомба е убила двама военни и ранила друг, докато преминавали покрай град Шейх Зуейд.

Взривното устройство е било детонирано от терористи.

При пристигането на линейка по медиците е открит огън и един лекар е бил застрелян.

Все още никой не е поел отговорност за атаката.

Нападението е довело до протест на много гневни хора пред местна болница, които са поискали виновните да бъдат наказани.

По-рано бе съобщено, че армията е провела операция в района, при която са били ликвидирани най-малко 22-ма екстремисти, а са арестувани други 67, сред които и бойци на терористични групировки. Щурмувани са били техни бази.

Със заповед на египетския президент Абдул Фатах ас Сиси по-рано този месец бе удължено с 3 месеца наложеното по-рано извънредно положение в някои райони на северната част на Синайския полуостров, предадоха световните информационни агенции. 

Мярката влезе в сила на 27 януари и ще продължи до края на април. 

Тя вече бе удължавана на няколко пъти през миналата година. 

Антитерористичните действия на египетската армия в северната част на Синай продължават вече 2 години.

Екстремистите в Синай рязко се активизираха през 2013 г., след като военните свалиха от власт радикалните ислямисти "Мюсюлмански братя". В северната част от полуострова практически са всекидневие терористичните атаки и атентатите срещу силови структури на централната власт, както и срещу техни симпатизанти от местното население. 

При операции на властите там бяха ликвидирани стотици екстремисти и иззето огромно количество експлозиви. Много от убитите терористи са от местно крило на ДАЕШ ("Ислямска държава"). Тя пое отговорност и за свалянето на самолета на руската авиокомпания „Когалимавия” с 224 души на борда по-рано миналата година.

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО

Webcafe

Избрано

валутни курсове

USD USD

1.77335

CHF CHF

2.08200

EUR EUR

1.95583

GBP GBP

2.33574

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за