Трите най-големи вериги аптеки в САЩ са допринесли за криза с болкоуспокояващите в два окръга на щата Охайо. Федерален съд постанови, че действията на Walgreens Boots Alliance, CVS и Walmart са помогнали за създаването на свръхпредлагане на пристрастяващи опиоидни хапчета, предаде BBC.

Размерът на обезщетението, което ще бъде изплатено на двата региона, ще бъде определен на бъдещо изслушване.

През последните две десетилетия милиони американци са станали зависими заради прекомерното предписване и злоупотребата с легални болкоуспокояващи на основата на опиати като фентанил и оксиконтин. Между 1999 г. и 2019 г. близо 500 000 смъртни случая се дължат на свръхдоза болкоуспокояващи.

Освен веригите аптеки, големи фармацевтични компании и медицински специалисти също са обвинявани, че си затварят очите за проблема.

Фармацевтичните гиганти не са подготвени за нова пандемия

Фармацевтичните гиганти не са подготвени за нова пандемия

Нипа може да предизвика следващата пандемия

Адвокатите на двата окръга в Охайо - Лейк и Тръмбъл, заявиха, че компенсациите трябва да са по 1 млрд. долара за всеки окръг, за да се покрият социалните и правните разходи, свързани с епидемията от употребата на опиати. Те твърдят, че аптеките са създали обществен проблем, тъй като не са се уверили, че рецептите за определени лекарства са валидни, което е позволило прекомерни количества пристрастяващи болкоуспокояващи "да наводнят общността".

Walgreens Boots Alliance, CVS и Walmart отхвърлят обвиненията и твърдят, че са предприели мерки, за да не се отклоняват болкоуспокояващи от предназначението им за законна употреба. От CVS ще обжалват решението на съда, другите компании все още не са коментирали дали ще предприемат същото.