Външните министри на Германия, Франция и Полша се споразумяха да поемат общ курс на действие срещу президента на Беларус - Александър Лукашенко.

Това стана по време на среща във Ваймар, на която бе отбелязана 30-годишнината от установяването на така наречената Тройка от Ваймар, в чийто състав влизат именно трите държави - Германия, Франция и Полша.

"Ситуацията в Беларус е позор за Европа" - обяви външният министър на Германия - Хайко Маас, обвинявайки беларуския лидер, че чрез репресии се опитва да овладее опозиционните настроения в страната.

Литва обвини Беларус, че незаконно изтласква с жандармерия мигранти през границата

Литва обвини Беларус, че незаконно изтласква с жандармерия мигранти през границата

Беларус оспори това и обвини литовските граничари в насилие спрямо мигранти

"Ние няма да бездействаме" - подчерта Маас по време на срещата на тримата първи дипломати. Германският дипломат обърна внимание на опасността действията на Лукашенко да доведат до голяма бежанска вълна от Беларус към страните от Европейския съюз.

Преди това и Полша, и Литва и Латвия обвиниха Лукашенко в умишлено създаване на напрежение.

От своя страна полският външен министър Збигнев Рау призова за общи действия срещу Лукашенко. "В светлината на кризата е важно да покажем солидарност" - заяви той.

Рау добави и че Полша е смутена от ситуацията в Беларус и от опитите на Лукашенко да централирира властта.

И френският външен министър Жан-Ив льо Дриан също говори за необходимостта от сътрудничество между трите държави в действията им срещу злоупотребата с власт на беларуския президент.

Припомняме, че Тройката от Ваймар е създадена през 1991 г. когато за първи път след падането на Берлинската стена, в германския град Ваймар се срещат тримата външни министри на Германия, Франция и Полша.

Беларус осъди опозиционерката Мария Колесникова на 11 г. затвор

Беларус осъди опозиционерката Мария Колесникова на 11 г. затвор

Заради участието й в протестите срещу Лукашенко през 2020 г.

Тяхната цел е да работят за по-тесни връзки помежду си. Въпреки първоначалния ентусиазъм, с който е създаден проектът, той постепенно намалява заради влошаващите се отношения между Европейския съюз и Полша.