Европейският комисар по сигурността Джулиан Кинг предупреди, че Европа трябва да бъде подготвена за нов приток на екстремисти от "Ислямска държава", ако иракските сили превземат крепостта на групировката - Мосул.

"Възвръщането на крепостта на "Ислямска държава" в Северен Ирак - Мосул, може да доведе до връщането в Европа на бойци на групировката", предупреди Кинг пред "Ди Велт" и цитиран от Агенция "Франс прес".

Той каза, че дори шепа завръщащи се екстремисти може да представляват "сериозна заплаха, за която ние трябва да се подготвим".

Милиони напускат Мосул в следващите дни

Милиони напускат Мосул в следващите дни

Заради операцията по връщане на контрола от "Ислямска държава"

Иракските сили напредват в офанзива, целяща възвръщането на Мосул и нанасяне на смъртоносен удар по "халифата" на групировката "Ислямска държава" в града, където той бе обявен преди две години.

Около 30 000 федерални сили ръководят офанзивата, подкрепяна по въздух и земя от водената от САЩ коалиция. Очаква се това да бъде дълго и трудно нападение по последната голяма крепост на групировката в Ирак.

Екстремистите претърпяха поредица териториални загуби тази година в двете страни и възвръщането на Мосул може да сложи край на тяхното присъствие в Ирак като контролираща сила.