Германският канцлер Ангела Меркел защитава политиката си на отворени врати за бежанците в интервю, публикувано преди ключов за партията й конгрес и среща на върха на ЕС следващата седмица.

Меркел заявява, цитирана от Агенция „Франс прес”, че работи за намаляването на броя на мигрантите, идващи към най-голямата европейска икономика, но е илюзорно да се вярва, че проблемът с бежанците може да бъде разрешен на германско-австрийската граница.

„Голямото движение на бежанци може да бъде решено само с международно сътрудничество”, заявява Меркел в интервюто за вестник "Аугсбургер алгемайне".

Тя призовава за по-добра охрана на външните граници на Европейския съюз, както и за засилване на сътрудничеството с Турция, откъдето повечето сирийски бежанци, които бягат от войната в страната си, поемат към Европа.

Ангела Меркел също подчертава необходимостта от запазване на свободната Шенгенска зона. „Всички ние ценим свободното движение на хора, стоки и услуги. И нито една държава в Европа не се нуждае от него повече от Германия”, посочва тя. По думите й обаче то може да функционира дълго, само ако външните граници на Европейския съюз са защитени.