Канадският премиер Джъстин Трюдо предупреди, че има планове за възраждане на така наречения "конвой за свободата". Той говори, докато парламентът се готви да гласува дали да удължи или не извънредното положение в страната, съобщиха АФП и "Ройтерс".

Трюдо предупреди, че ще продължи да използва правомощия за извънредни ситуации, за да спре "опасните и незаконни", според него, протести, които се провеждат вече седмици наред.

"В момента хората, които са там показват, че са готови да блокират, да продължат незаконните си окупации, за да нарушат ритъма на живот на канадците. Смятаме, че тази мярка трябва да остане в сила", каза той.

Трюдо говори пред репортери за първи път, откакто властите разбиха дългогодишната блокада, след като се позова на Закона за извънредните ситуации на страната за първи път, откакто той влезе в сила през 1988 г.

Канада замразява над 200 финансови актива замесени в протестите в Отава

Канада замразява над 200 финансови актива замесени в протестите в Отава

Прилагат закони за борба с изпиране на пари и финансиране на тероризъм

Канадският парламент ще гласува дали да удължи извънредното положение с още 30 дни.

Трюдо подчерта, че правителството му не иска да използва мярката, но смята, че е бил притиснат в ъгъла.

"След седмици на опасни и незаконни дейности, след седмици тормоз на хората в кварталите и след доказателства за засилена идеологически мотивирана насилствена екстремистка активност в цялата страна", местните власти се нуждаеха от "повече инструменти за възстановяване на реда", каза той.

Критиците на Трюдо нарекоха този ход тежък и той беше осъден от Канадския съюз за граждански свободи. В отговор премиерът заяви, че движението е кооптирано от опасни чужди елементи.

Трюдо каза, че "потоп от дезинформация и дезинформация е залял Канада" по време на протестите, включително от чужди източници, а блокадите и окупациите са "получили обезпокоителни суми от чуждестранно финансиране, за да дестабилизират канадската демокрация".

Над 100 арестувани демонстранти в Канада

Над 100 арестувани демонстранти в Канада

Полицията решена да върне контрола над града

Канадците имат пълното право да не са съгласни с нашето решение, добави Трюдо, "но не можете да тормозите съгражданите си, които не са съгласни с вас. Не можете да държите град за заложник. Не можете да блокирате критичен търговски коридор и да лишавате хората от техните работни места."

Припомняме, че канадските власти замразиха финансовите активи на лица и компании, за които се твърди, че са замесени в протестите в Отава.

Замразени са 206 финансови продукта, включително банкови и корпоративни сметки, оповестена е информацията за 56 лица, свързани с превозни средства, физически лица и компании. RCMP също сподели 253 биткойн адреса с обменящи виртуална валута и замрази сметка за обработка на плащания на стойност 3,8 милиона долара. Не е ясно какво ще се случи с парите, които са замразени от финансови институции.

Вицепремиерът Кристия Фрийланд заяви на 15 февруари, че банките ще могат да замразяват личните и корпоративните сметки на всеки, за когото има съмнения, че е свързан с протестите, и няма да изискват съдебно разпореждане за това.

Потушаването на протестите в Канада спря работата на парламента

Потушаването на протестите в Канада спря работата на парламента

Депутатите отмениха днешното си заседание

Платформите за краудфандинг и доставчиците на платежни услуги, които използват, сега ще попаднат в законите за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, като промените обхващат всички форми на транзакции, включително тези с криптовалути, обясни Фриланд.