В неделя канадската полиция пое пълен контрол над центъра на Отава, съобщава "Ройтерс".

След два дни на сблъсъци с протестиращите и 191 ареста окончателно приключи продължилата над три седмици окупация на канадската столица.

От 28 януари стотици камиони и други превозни средства блокираха центъра в знак на протест срещу COVID мерките в страната. Това принуди премиера Джъстин Трюдо да приложи рядко използвани извънредни правомощия.

По данни на полицията са били изтеглени 76 превозни средства.

С лютив спрей и зашеметяващи гранати полицията разпръсна протестиращите в Отава

С лютив спрей и зашеметяващи гранати полицията разпръсна протестиращите в Отава

Блокадата пред канадския парламент продължи над три седмици

В неделя последните демонстранти раздигнаха логистичния център на т.нар. "Конвой на свободата", който беше разположен на паркинг край магистрала и откъдето се снабдяваха протестиращите пред канадския парламент. Мястото беше разчистено, след като полицията раздаде листовки, с които предупреди участниците да напуснат незабавно, защото в противен случай са застрашени с арест и глоба.

В събота полицията използва лютив газ и зашеметяващи гранати срещу част от протестиращите и освободи по-голямата част от пространството пред парламента. Други от демонстрантите напуснаха сами позициите си през нощта.

Срещу арестуваните са повдигнати 389 криминални обвинения, включително възпрепятстване на полицията, неподчинение на съдебно нареждане, нападение, хулиганство, притежание на оръжие и нападение над униформени.

Канадската полиция арестува лидерите на Конвоя на свободата

Канадската полиция арестува лидерите на Конвоя на свободата

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения