Канадската полиция постави ултиматум на протестиращите в Отава срещу COVID мерките, съобщава "Франс прес".

На 20-ия ден от мащабните протести на демонстрантите бяха раздадени листовки с предупреждение: "Трябва да напуснете зоната незабавно".

Посочва се, че всеки, който блокира пътища или помага на други да го правят, извършва нарушение на закона и може да бъде арестуван за тези нарушения.

Органите на реда предупредиха протестиращите шофьори и че превозните им средства може да бъдат конфискувани, шофьорските книжки - отнети, а банковите им сметки - проверени.

По улиците на канадската столица все още има паркирани стотици камиони, чиито собственици отказват да напуснат града и настояват за среща с премиера Джъстин Трюдо.

Вчера стана ясно, че началникът на полицията в Отава подаде оставка след критики, че не е направил достатъчно, за да се справи с протестите.

Шефът на полицията в Отава хвърли оставка заради протестите

Шефът на полицията в Отава хвърли оставка заради протестите

Той е критикуван, че е бил твърде снизходителен в подхода къв "Конвоя на свободата"

Демонстрацията на шофьори на камиони, добил известност като "Конвой на свободата", настоява правителството да отмени задължителниата ваксинация и други ограничения и е окупирал части от центъра на Отава от края на януари. Той също така блокираше важен граничен пункт със САЩ, който обаче беше освободен през уикенда.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че ще задейства извънредни мерки, които да дадат на федералното правителство допълнителни правомощия за справяне с протестите.

Трюдо задейства извънредни мерки за справяне с протестите в Канада

Трюдо задейства извънредни мерки за справяне с протестите в Канада

Разпоредбите са били използвани през двете световни войни

Трюдо възнамерява да задейства Закона за извънредните ситуации, който позволява на федералното правителство да разреши прилагането на специални временни мерки за обезпечаване на сигурността при национални извънредни ситуации в страната.

Въпросните разпоредби са били използвани един-единствен път в мирно време - от бившия министър-председател Пиер Трюдо, бащата на Джъстин Трюдо, по време на т.нар. Октомврийска криза през 1970 г.

Освен това те са били задействани и два пъти през двете световни войни. Тогава обаче са били част от Закона за военните мерки.