Протестиращите, разположени на лагер в канадската столица Отава, превъзхождат полицията и контролират ситуацията. Това заяви кметът на града Джим Уотсън в неделя, докато демонстрация срещу задължителна ваксинация навлезе в 10-тия си ден, съобщи "Ройтерс".

"Ситуацията в този момент е напълно извън контрол, заяви Уотсън за местна радиостанция. Участниците са много повече, отколкото разположените полицаи."

Организаторите на конвоя заявиха, че ще се въздържат да използват клаксона си в неделя сутрин в продължение на четири часа "като жест на добра воля".

Канада няма да хвърля армията срещу демонстрантите

Канада няма да хвърля армията срещу демонстрантите

Стотици камиони блокираха пътища и днес

"От уважение към Деня Господен, към членовете на нашата армия, които са се пожертвали и които продължават да жертват толкова много за нашата свобода, към мъжете и жените в синьо, които вършат такава превъзходна работа, защитавайки ни, членовете на нашите конвоят ще се откаже от надуването на клаксони", се казва в изявление на групата.

Полицията съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима души в престъпления от омраза и разследва заплахи срещу обществени личности съвместно с Федералното бюро за разследване на САЩ.

Добре организираната блокада разчита отчасти на финансиране от симпатизанти в Съединените щати, каза полицията. GoFundMe свали дарителската платформа на Freedom Convoy, разгневивайки някои депутати от републиканците в САЩ, които обещаха да разследват хода на уебсайта.

Високопоставен член на либералното правителство каза, че лекотата, с която конвоят затвори района около парламента, и привидната импотентност на полицията е "национално унижение".

Висшите консерватори, които насърчаваха протестите, включително правенето на селфита с някои шофьори на камиони, не отговориха на исканията за коментар. Миналата седмица партията изхвърли лидера си отчасти, защото първоначално не подкрепи блокадата достатъчно ентусиазирано.

На шофьорите в Канада им писна от ваксините и излязоха на протест

На шофьорите в Канада им писна от ваксините и излязоха на протест

Те са ядосани заради ограниченията

В събота хиляди хора демонстрираха в канадски градове, включително финансовия център Торонто, докато протестите се разпространяваха от Отава.

Припомняме, че докато репортажи в медиите показаха и обществена подкрепа за протестиращите шофьори на камиони, то премиерът Джъстин Трюдо твърди, че обществеността е гневна заради шума и вандалски акции сред демонстрантите. Все пак, той обеща властта да не хвърля армията срещу тях.