Министър-председателят Джъстин Трюдо във вторник заяви, че Канада няма да се уплаши от действията на Китай. Коментарът му бе направен след като властите на двете държава изгониха реципрочно дипломати, съобщава "Ройтерс".

"Разбираме, че това е отмъщение, но няма да се уплашим, а ще продължаваме да правим всичко необходимо, за да защитаваме канадците от чужда намеса", каза Трюдо пред репортери в Отава.

Припомняме, че Отава изгони китайския дипломат Джао Вей в понеделник заради обвинения, свързани с чужда намеса. Часове по-късно Китай поиска канадски дипломат в Шанхай да напусне до 13 май.

Канада и Китай изгониха реципрочно дипломати
Обновена

Канада и Китай изгониха реципрочно дипломати

Нова ескалация на напрежението между двете страни

Спорът между държавите тлее от години - още след задържането на изпълнителния директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу през 2018 г. и последвалия арест от Пекин на двама канадци по обвинения в шпионаж. Тримата бяха освободени през 2021 г.

Някои се опасяват, че последните събития може да имат икономически последици за Канада. Китайският внос на канадски стоки нарасна с 16% миналата година до рекордните 100 милиарда канадски долара (74,8 милиарда щатски долара), а Китай е вторият по големина търговски партньор на Канада след Съединените щати.

Миналата година Пекин отмени тригодишната забрана за внос на рапица, най-голямата култура в Канада, от търговските компании Richardson International и Viterra, която беше наложена през 2018 г. Китай също е основен вносител на канадски поташ и пшеница.

Китай "отправи много премерен отговор, каза Гай Сен-Жак, бивш посланик на Канада в Китай, в интервю, излъчено по Canadian Broadcasting Corp. Той каза, че китайците биха могли да отговорят, като изгонят по-високопоставен служител или няколко служители.

Сен-Жак каза също, че не очаква Китай да прибегне до икономически санкции, защото Пекин се опитва да увери чуждестранните компании, че могат да работят там, след като драконовските ограничения за COVID-19 бяха премахнати.

Тази година Пекин "постла червения килим" за западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, а китайският премиер Ли Цян се обърна към корпоративните лидери, за да им гарантира, че страната вече е отворена за бизнес.

Трюдо гневен на Китай, процесът срещу двамата канадци е непрозрачен

Трюдо гневен на Китай, процесът срещу двамата канадци е непрозрачен

Дипломатическият скандал между държавите тече с години

Пекин провежда "офанзива на очарованието, за да убеди чуждестранните предприятия да се върнат в Китай, за да инвестират", добави Сен-Жак. Така че налагането на санкции на Канада на този етап би изпратило много лошо послание към чуждестранните компании."