Канадският премиер Джъстин Трюдо разкритикува Китай за блокирането на достъпа до процеса срещу Майкъл Спавор, предаде "Ройтерс".

Припомняме, че канадецът бе задържан от Пекин в края на 2018 г. по обвинения в шпионаж. Това дело е част от проблемите в отношенията между Вашингтон и Пекин. Спавор и неговият адвокат се явиха на съдебно заседание в петък и по-късно съдът ще определи дата за произнасяне на присъда, се казва в изявление на уебсайта на съда в Китай. Майкъл Ковриг е другият канадец, държан в Китай.

Според канадски пратеник, на канадски и други дипломати не е било позволено да присъстват на процеса, тъй като за Китай е въпрос на национална сигурност. Трюдо осъди задържането на Спавор и Ковриг и каза, че липсата на прозрачност около тези съдебни производства е напълно недопустима. "Нашият основен приоритет остава да осигурим тяхното освобождаване", добави Трюдо на пресконференция в Отава.

Трюдо не коментира освобождаването на Мън Ванчжоу

Трюдо не коментира освобождаването на Мън Ванчжоу

Според съобщения, САЩ ще я върнат в Китай след сделка

Главният финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу бе арестувана в Канада по заповед на САЩ преди три години и трябва да се върне в съда в понеделник. Според Пекин, арестите на канадците не са свързани с нейния случай.

През декември, Трюдо отказа да коментира казуса с главния финансов директор.

Ванчжоу отрече повдигнатото срещу нея обвинение в САЩ и се бори с екстрадицията от домашен арест във Ванкувър.

Байдън и Трюдо подчертаха сътрудничеството, не засегнаха Huawei и Keystone XL

Байдън и Трюдо подчертаха сътрудничеството, не засегнаха Huawei и Keystone XL

Общи приоритети са климатичните изменения и борбата с коронавируса