Канадският премиер Джъстин Трюдо осъди в петък изгарянето и вандализма срещу католически църкви в Канада, последвали откриването на немаркирани гробове и бивши училища за деца от коренното население, предаде The Washington Post.

Трюдо, който също е католик, каза, че разбира гнева, който много хора изпитват към федералното правителство и католическата църква. Правителството се извини за училищата и Трюдо призова папа Франциск също да се извини официално.

"Това е реално и е напълно разбираемо, предвид срамната история, с която всички ние ставаме по-наясно", каза той на пресконференция. Не мога да не мисля, че изгарянето на църкви всъщност лишава хората, които се нуждаят от изцеление, от места, където могат да скърбят и да търсят подкрепа.

В четвъртък статуите на кралица Виктория и кралица Елизабет на териториятана Манитоба бяха изцяпани с червена боя.  Във Виктория, Британска Колумбия, статуя на капитан Джеймс Кук бе демонтирана и хвърлена в пристанището.  В Сейнт Джонс, Нюфаундленд и Лабрадор, две видни сгради и статуя, посветена на местната полиция, бяха вандализирани с яркочервена боя.

В края на юни беше съобщено, че полицията в Канада разследва изгарянето на 2 католически църкви в земи на коренно население, третира пожарите, в Британска Колумбия, като подозрителни. Двете църкви в резервата Penticton Indian Band и резервата Osoyoos Indian Band са на по-малко от 100 километра от Камлупс, където през май бяха открити останките на 215 деца в бивш интернат

През юни, още 751 немаркирани гроба бяха открити. 

От XIX век над 150 000 деца от Първите нации са били принудени да посещават финансирани от държавата християнски училища като част от програма за асимилирането им в канадското общество. На децата е било забранено да говорят родните си езици, много от тях са бити и малтретирани, хиляди умират от болести, липса на грижи и самоубийство.

Броят на немаркираните гробове на мястото е "най-значителният досега в Канада".