"Първата нация" в провинция Саскачеван в Канада третира вече несъществуващо училище с общежития като "място на престъпление" след откриването на 751 немаркирани гроба само седмици след като подобно откритие в Британска Колумбия предизвика ново възмущение за колониалното минало на страната, пише "Гардиън".

Делорме от Първа нация на Кауесес коментира, че гробовете са открити на мястото на индийско училище за индианци, известно още като Грейсън, след като на 2 юни е започнало претърсване с радар.

Откритието "отвори отново рани", за страданията в училището. "Гробовете са там. Истински са."

От XIX век над 150 000 деца от Първите нации са били принудени да посещават финансирани от държавата християнски училища като част от програма за асимилирането им в канадското общество. 

На децата е било забранено да говорят родните си езици, много от тях са бити и малтретирани, хиляди умират от болести, липса на грижи и самоубийство.

Броят на немаркираните гробове на мястото е "най-значителният досега в Канада".

В Канада откриха тела на 215 деца в масов гроб в училище за индианци от 1890 г.

В Канада откриха тела на 215 деца в масов гроб в училище за индианци от 1890 г.

Подобни училища са използвани за насилствена асимилация, физическо, емоционално, сексуално насилие и принудителен труд

Миналия месец бяха открити останките на 215 деца, някои от които на възраст до три години, заровени на мястото на някогашното най-голямо канадско училище за коренни жители край Камлупс, Британска Колумбия.

Училището Грейсън, където са открити 751 гроба, работи от 1898 до 1996 г., на около 87 мили източно от Реджина, столицата на Саскачеван.

Новината за откритието предизвика отново скръб и разочарование от националните лидери.

"Виждаме резултатите от геноцида, който Канада извърши - геноцид върху земя, за която дори имаме договор", каза вождът Боби Камерън от Федерацията на суверенната коренна първа нация. "Канада ще бъде известна като държава, която се опита да унищожи Първите нации. Сега имаме доказателства."

През 2015 г. канадската комисия за истина и помирение определи училищната политика като "културен геноцид". През последните седмици все повече се призовава католическата църква, която управлява много от училищата, да публикува своите архиви за институциите.

"Нашите хора заслужават нещо повече от извинения и съчувствия, за което разбира сме благодарни. Нашите хора заслужават справедливост", каза Камерън.

Националният вожд на Асамблеята на Първите нации Пери Белегард, който е от Първата нация на Малката черна мечка в провинция Саскачеван, коментира, че последното откритие е "абсолютно трагично, но не е изненадващо".

"Призовавам всички канадци да застанат с Първите нации в този изключително труден и емоционален момент."

Мрачното откритие увеличава общия брой подобни гробове, открити само през последния месец, до около 1000, като експертите прогнозират, че ще станат дори повече, тъй като провинциалните правителства обявяват финансиране, за да помогнат на коренните общности да извършат собствени издирвания.

"Ще претърсим училище с общежития за индианци и няма да спрем с тях. Също така ще претърсим всички така наречени санаториуми и болници за индианци и всички места, където хората са малтретирани или пренебрегвани и убити", каза Камерън. "Ще разкажем историите на нашите деца и хора, които загинаха, които бяха убити от държавата, от църквите. Няма да спрем."

Канадското правителство официално се извини в парламента през 2008 г. и призна, че физическото и сексуално насилие в училищата е било широко разпространено.

"Винаги се чудя как човек, който би трябвало да е християнин, свещеник, може да злоупотребява със седемгодишно момиче", коментира Карол Лавали, която е взета от нейния дом на 6 години и откарана с камион за добитък към Грейсън.

Местните лидери твърдят, че наследството от злоупотребите и травмите в поколенията продължава да съществува и днес като основна причина за епидемичните нива на алкохолизъм и наркомании в резерватите.

"Голяма част от болката, която виждаме в нашия народ в момента, идва оттам", коментира старейшината Флорънс Флорънс Спарвие, бивша ученичка в такова училище. "Те ни накараха да повярваме, че нямаме души."

Както Камерън, така и Делорме казаха, че това е само началото на дълъг процес на идентифициране и истинско възпоменание на починалите. "Ще намерим още тела и няма да спрем, докато не намерим всички наши деца".

Индианците в Канада настояват за разкриване на всички масови гробове в училища

Индианците в Канада настояват за разкриване на всички масови гробове в училища

Между 1831 и 1996 г. канадски училища насилствено взимат деца и ги подлагат на малтретиране, недохранване и изнасилвания