Групи на коренното население в Канада настояват за общонационално издирване на масови гробове в кампуси на училища, след като миналата седмица откритието на останките на 215 деца в едно бивше училище шокира страната, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че търсенето на масови гробове е "важна част от разкриването на истината", но не пое конкретни ангажименти.

Tk'emlúps te Secwépemc First Nation обяви миналата седмица, че са открили останките на 215 деца, някои от които са на 3-годишни деца, погребани на мястото на индианското жилищно училище Камлупс, някога най-голямото такова училище в Канада.

Между 1831 и 1996 г. канадската училищна система насилствено отделя деца от семействата им, подлагайки ги на малтретиране, недохранване и изнасилвания в онова, което Комисията за истина и помирение има за задача да разследва системата, наречена "културен геноцид" през 2015 г.

Съобщението от миналата седмица предизвика възмущение, подтиквайки знамена да се свалят наполовина в знак на траур, хората да поставят стотици малки обувки на публичните площади, местата на управление и на стълбите на църквите, като се позовава на ролята на християнските църкви от редица деноминации в управлението на училищата.

В общностите на коренното население отдавна се носят слухове за деца, погребани в тези училища.

Четвъртият том на доклад на комисия, озаглавен "Изчезнали деца и немаркирани погребения", идентифицира 3200 деца, починали в училища, около една трета от които не са посочени. След публикуването на този доклад през 2015 г. бяха идентифицирани още 900.

Родителите "говореха за деца, които са ходили на училище и никога не са се върнали", се казва в доклада.

Работна група, създадена от комисията през 2007 г., предложи наред с другото проучване и идентифициране на немаркирани гробове. Докато първоначално федералното правителство отказва 1,5 милиона канадски долара (1,2 милиона щатски долара), необходими за извършването на тази дейност, правителството обяви през 2019 г. 33,8 милиона канадски долара за три години за "Национален регистър на смъртните случаи на ученици в училище" и онлайн регистър на гробищата в кампуси на училища.

Сега отново има призиви към Канада да направи повече, за да разкрие случилото се.

На срещи в цялата страна местните общности работят, за да измислят как да се разследва, коментира Великият вожд Стюарт Филип, президент на Съюза на индианските вождове на Британска Колумбия. "Изключително важно е да има национална програма за цялостно разследване на всички обекти, на училища по отношение на немаркирани масови гробове," каза той.

В Канада откриха тела на 215 деца в масов гроб в училище за индианци от 1890 г.

В Канада откриха тела на 215 деца в масов гроб в училище за индианци от 1890 г.

Подобни училища са използвани за насилствена асимилация, физическо, емоционално, сексуално насилие и принудителен труд