На територията на бивше училище с жилищен кампус във вътрешността на Южна Британска Колумбия е открит масов гроб с останките на 215 деца от коренното население, съобщава "Гардиън".

Мрачното откритие в бившето училище в близост до град Камлупс бе съобщено късно в четвъртък от хората от Tk'emlups te Secwépemc, след като мястото бе изследвано от екип с помощта на радар.

"Ние знаехме в нашата общност и успяхме да проверим. Доколкото ни е известно, тези изчезнали деца са без документи ", каза Розана Казимир, шеф на Tk'emlúps te Secwépemc, в изявление.

Някои от останките принадлежат на деца на възраст до три години, но причините и времето на смъртта им все още не са известни. "Понастоящем имаме повече въпроси, отколкото отговори". 

Индианското жилищно училище Камлупс е създадено през 1890 г. под ръководството на Римокатолическата църква и затворено през 1978 г.

Това е част от мрежа от резидентни училища, създадена за насилствена асимилация на деца от коренното население, като ги отнема насилствено от домовете и общностите им и им забранява да говорят на родния език или да извършват културни практики.

Физическото, емоционалното и сексуалното насилие се използват в тези институции, както и принудителен труд.

Най-малко 150 000 деца са посещавали такива училища, установи историческа комисия за истина и помирение от 2015 г., описана като "културен геноцид", насочена към коренното население на Канада.

В документи, представени на комисията, се описват тежките условия на училището в Камлупс, ученици са изложени на огнища на морбили, туберкулоза, грип и други заразни болести и много са починали.

В доклад от 1935 г. за смърт от морбили в училището агент отбелязва, че "спалното помещение за 285 ученици в училището се състои от пет общежития, които са претъпкани. По време на епидемия е невъзможно да се изолират правилно пациентите и контактите."

Насилието срещу учениците от жилищното училище в Камлупс продължава до затварянето му. Комисията обяснява, че през 60-те години на миналия век директорът на училището в Камлупс се застъпва за идеята за поставянето на по-големи момчета, които се биели, в боксов ринг. "Поставете ги на ринга с ръкавици и наблюдавайте боксов мач."

Местните общности отдавна вярват, че съществуват масови гробове на ученици в жилищните части на училища и доказването на това е процес, отнел десетилетия. "Има значение, тъй като историята на тайните масови гробове е градска легенда".

Комисията е изчислил поне 3 201 смъртни случая в такива училища, въпреки че истинският общ брой може никога да не бъде разкрит поради неточни данни за смъртни случаи и унищожени документи.

Съоръжението в Камлупс е едно от най-големите от 130 такива училища в Канада.

Премиерът Джъстин Трюдо призна термина "културен геноцид" и правителството е изплатило на жертвите над 3 милиарда канадски долара.