Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че ще присъства лично на срещата на върха на лидерите на Г7 от 11 до 13 юни и срещата на върха на НАТО на 14 юни, последвана от срещата на високо равнище между Канада и Европейския съюз в Брюксел, предаде The Canadian Press. Британският премиер Борис Джонсън съобщи в петък, че Трюдо ще присъства лично на срещата на лидерите на Г7, но канадският премиер не потвърди веднага.

Трюдо заяви, че световните лидери трябва да се обединят, за да се справят с предизвикателствата, пред които е изправен светът сега и в бъдеще. От кабинета на министър-председателя увериха, че той и канадската делегация, пътуващи до Великобритания и Белгия, ще спазват строги процедури за обществено здраве по време на посещението си и когато се приберат у дома.

Г-7 поиска от Украйна - повече реформи и борба с корупцията

Г-7 поиска от Украйна - повече реформи и борба с корупцията

Водещите индустриални държави с препоръки към Киев

Тазгодишната среща на върха на Г7 ще се фокусира върху координирани подходи за насърчаване на международните правила и правата на човека, демокрацията и равенството между половете.

По време на срещата на високо равнище между Канада и ЕС Трюдо ще се срещне с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят областите на по-нататъшно сътрудничество.

Г7 включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и Европейския съюз. Освен членове на Г7, Обединеното кралство е поканило лидери от Австралия, Индия, Южна Африка и Южна Корея.

Макрон иска беларуската опозиция на срещата на Г-7

Макрон иска беларуската опозиция на срещата на Г-7

Стига британските домакини на срещата да са съгласни