Премиерът на Канада Джъстин Трюдо защити в петък като правилен избор задействането на никога неизползвани извънредни правомощия, за да сложи край на протестите на т.нар. "Конвой на свободата" миналата зима, съобщи BBC.

Той би използвал друга възможност, ако вярваше, че би помогнала, твърди още премиерът. 

Трюдо направи коментар по повод на разследване, разглеждащо използването от Канада на Закона за извънредните ситуации. Той не смята, че полицията е имала по-подходящ план за прекратяване на протестите срещу изискването за задължително ваксиниране срещу коронавирус.

Припомняме, че протестите затвориха столицата Отава и блокираха ключови гранични пунктове в продължение на седмици. Редица европейски държави също се опитаха да прекратят местните "Конвои на свободата".

И български шофьори участват в "Конвой на свободата" в Канада

И български шофьори участват в "Конвой на свободата" в Канада

Разследват се няколко инцидента, включително появата на знамена със свастики

Трюдо беше последният, който даде показания след шест седмици изслушвания от Комисията за спешни случаи на обществения ред, която проучва дали правителството му е имало основание да се позовава на закона. Той каза на разследването, че е загрижен, че протестите представляват заплаха от насилие и целта му е да запази безопасността както на протестиращите, така и на обществеността.

Тъй като протестите в Отава продължиха през февруари и се разраснаха до блокади на граничните пунктове Ambassador Bridge и Coutts, той каза, че стана ясно, че събитията не се "разсейват".

При акция в средата на февруари полицията откри скривалище с оръжия сред малка организирана група в рамките на по-големия протест на Coutts - един от инцидентите, които г-н Трюдо цитира като специфичен проблем.

"Виждахме как нещата ескалират, а не нещата се овладяват", каза той. Протестите, добави премиерът, изглеждат по-агресивни от други политически демонстрации.

Канадската полиция арестува лидерите на Конвоя на свободата

Канадската полиция арестува лидерите на Конвоя на свободата

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения

Законът, който беше в сила между 14 февруари и 23 февруари, доведе до край на триседмичните протести "Конвой на свободата" в Отава и на други места в Канада.

Той позволи на правителството да наложи забрани за публични събрания, да забрани пътуването до протестни зони и му даде възможност да замразява банкови сметки, наред с други мерки.

Критиците обаче твърдят, че позоваването на Закона за извънредните ситуации е превишаване на властта на правителството и може да създаде прецедент за използването му за потушаване на бъдещи протести.

Разследването през последните шест седмици призова десетки свидетели, включително полиция, служители на разузнаването и протестиращи.

САЩ предлагат помощ на Канада заради "Конвоя на свободата"

САЩ предлагат помощ на Канада заради "Конвоя на свободата"

Зоват Отава да използва федерални правомощия, за да вдигне блокадата

Окончателен доклад ще бъде представен през февруари 2023 г.