Правителството на Централноафриканската република (ЦАР) категорично отхвърли новината от CNN за действията на руските военни инструктори в тази страна. Това се казва в изявлението, публикувано в петък от канцеларията на президента на ЦАР Фаустин-Арханген Туадера.

"След провала на опита за преврат на 13 януари 2021 г., предприет от Коалиция на патриотите за промяна, част от международната преса започна кампания за дезинформация и манипулация с цел дестабилизиране на институциите на нашата република и установяване на режим, съответстващ на чуждестранни стратегически интереси ", се казва в текста.

Франция дамгоса "завземането на властта" от Русия в ЦАР

Франция дамгоса "завземането на властта" от Русия в ЦАР

Сътрудничеството на ЦАР с руската "Вагнер" е накарало Париж да намали военната си подкрепа

Като част от тази кампания CNN и списание The Century наскоро публикуваха едновременно новина с необосновани обвинения срещу руски инструктори, се казва в изявлението.

"Кабинетът на президента на ЦАР заявява, че този материал на CNN и списание The Century е непрофесионален, възлага цялата вина за случващото се в страната на законното правителство, а не на бунтовниците, обвинява руските съюзници на правителството на ЦАР без доказателства, всъщност призовава за насилствена смяна на властта в ЦАР ", - се подчертава в текста.

Русия многократно е заявявала, че нейните военни инструктори работят в ЦАР по покана на законните власти за обучение на въоръжените сили на страната, но не участват във военни действия.