Сътрудничеството между САЩ и Германия е силно и аз съм уверен, че то ще продължи. Това каза американският президент Джо Байдън в началото на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел.

"Ройтерс" уточнява, че срещата се е провела в Овалния кабинет на Белия дом. "Ценя нашето приятелство", не пропусна да отбележи Ангела Меркел.

Меркел се срещна с Камала Харис в началото на прощалното си посещение в САЩ

Меркел се срещна с Камала Харис в началото на прощалното си посещение в САЩ

С посещението си канцлерката цели възраждане на трансатлантическите отношения

"Северен поток 2", Русия и Китай бяха основните теми на разговор между двамата лидери.

Байдън дори е изразил безпокойството си пред германския канцлер относно газопровода "Северен поток" 2. Русия бърза да завърши газопровода, който ще транспортира руски газ директно към Германия, лишавайки Украйна от нейния статут на транзитна държава.

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

Ключови разговори

"Северен поток 2" трябва да бъде допълнение към транзита на газ през Украйна, а не да го замества изцяло; друг ход на събитията ще създаде напрежение. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Германия и Европейската комисия са работили усилено, за да сключат споразумение между Москва и Киев за транзита на газ през Украйна и се надяваме, че той ще продължи и дори след изтичане на договора през 2024 г., каза Меркел.

Меркел: Запазване на транзита на руски газ през Украйна

Меркел: Запазване на транзита на руски газ през Украйна

Нови енергийни трасета

Съединените щати и Германия решиха да стартират климатично и енергийно партньорство, което ще се съсредоточи, върху подпомагането на страните от Централна Европа и Украйна. Това съобщи Джо Байдън.

"Канцлерът Меркел и аз възложихме на нашите екипи да обмислят практически мерки, които можем да предприемем съвместно, независимо дали енергийната сигурност на Европа и Украйна е укрепена", каза той. "Ще работим спрямо руските действия.", обобщи президентът на САЩ.

Той припомни, че двете страни обещават да "мобилизират инвестиции в Централна и Източна Европа, включително да подкрепят енергийната трансформация на Украйна, енергийната ѝ ефективност и енергийната ѝ сигурност".

Освен това САЩ и Германия възнамеряват да положат подобни усилия, за да подпомогнат страните с най-значими емисии във въздуха в Южна и Югоизточна Азия.