Германският канцлер Ангела Меркел започна вероятно своето последно официално посещение във Вашингтон, като разговаря по време на закуска с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, информира ДПА.

По-късно Меркел трябва да се срещне в Белия дом с американския президент Джо Байдън. Посещението има за цел възраждане на трансатлантическите отношения след напрежението, отприщено от администрацията на неговия предшественик Доналд Тръмп, чието мото беше "Америка на първо място".

Въпреки това различията между САЩ и най-голямата европейска икономика остават, особено в областта на разходите за отбрана, Китай, патентите за COVID-19 ваксини и строителството на спорния газопровод "Северен поток 2".

Камала Харис посреща Меркел преди Байдън и обсъжда съюзна политика срещу Русия и Китай

Камала Харис посреща Меркел преди Байдън и обсъжда съюзна политика срещу Русия и Китай

Двете ще обсъдят и необходимостта от насърчаване и защита на демокрацията в собствените им страни

Харис приветства Меркел, като заяви, че канцлерът е подчертала необходимостта да работят заедно за "укрепване на демократичните ценности".

Срещата им е имала за цел обмен на идеи в отношенията между САЩ и Германия, каза говорителят на канцлера. Меркел трябва също така да се срещне с американски бизнес лидери и да получи почетна докторска степен от университета "Джонс Хопкинс".

Германската правителствена ръководителка планира да напусне световната сцена след парламентарните избори през септември, когато тя се оттегля като ръководител на най-голямата европейска икономика.

Канцлерката направи повече от 20 посещения във Вашингтон през 16-годишния си мандат, като Байдън вече е четвъртият президент, който е в Белия дом, откакто тя дойде на власт през 2005 г.

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

Ключови разговори

Очаква се разговорите между Байдън и Меркел да бъдат съсредоточени върху стъпките за прекратяване на глобалната коронавирусна криза, следпандемичното икономическо възстановяване, климатичните промени, както и проблеми на международната сигурност като Иран и 7-годишния конфликт в Източна Украйна.

"Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ не означава, че светът вече няма проблеми", заяви Меркел по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-7 в Лондон миналия месец, като допълни: "Но ние можем да работим с нова сила за решаването на тези проблеми."

Един от тези въпроси вероятно ще бъде спорният газопровод "Северен поток 2", целящ да доставя руски природен газ за Европа през Германия.

Проектът за газопровода на стойност 11 млрд. долара е източник на американско-германско напрежение, като Вашингтон твърди, че той представлява риск за сигурността, като увеличава зависимостта на Европа от Русия.

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

И двете страни се застъпват за това Украйна да продължи да транзитира руски газ

Между Берлин и Вашингтон също така се появиха различия за това как да се процедира с надигащия се Китай.

Докато Байдън призова за твърда позиция срещу Пекин, Меркел посочи, че предпочита да избягва конфронтация.

В съответствие с минали президенти, Белият дом на Байдън също призовава 30-те страни членки на НАТО да осигурят "ефективно споделяне на тежестта" на предвождания от САЩ военен съюз.

Алиансът се договори, че всяка страна членка трябва да харчи годишно два процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана до 2024 г. Меркел обаче заяви, че Берлин е малко вероятно да постигне целта от два процента "докъм 2030 г.".

Все пак Меркел си изгради страхотна репутация във Вашингтон, като бившият президент на САЩ Джордж Буш тази седмица похвали нейните лидерски умения.

Меркел изчетка Байдън, донесъл "нова енергия" на Г-7

Меркел изчетка Байдън, донесъл "нова енергия" на Г-7

"Искаме да действаме за един по-добър свят"

"Меркел донесе класа и достойнство до много важна позиция и взе много трудни решения", коментира Буш пред германската телевизия "Дойче веле".

Подчертавайки връзките на Меркел със САЩ, наследникът на Буш, бившият президент на САЩ Барак Обама награди Меркел през 2011 г. с най-високото гражданско отличие в САЩ, президентския медал за свобода, възхвалявайки я като "доверен приятел".

Но след като разви много тесни работни отношения както с Обама, така и с Буш, отношенията на Меркел с президента Доналд Тръмп бяха силно обтегнати, след като той атакува нейната либерална позиция за бежанците, както и търговската и индустриалната политика на Германия.

Сега, когато Меркел навлиза в последните си дни на поста, тя може да има повече време да планира нещо, за което е говорила в миналото - да пътува със съпруга си из Америка.