На среща, предназначена да отрази важността на американско-германските отношения, Камала Харис ще проведе разговори с канцлера Ангела Меркел преди Джо Байдън в резиденцията на вицепрезидента в четвъртък, като за първи път тя приема чуждестранен лидер от встъпването си в длъжност, съобщава АП.

На срещата за закуска Харис иска да подчертае необходимостта съюзниците да се изправят пред редица глобални предизвикателства, от пандемията на коронавируса и изменението на климата до заплахите, породени от Русия и Китай.

В ШОС напомнят на САЩ, че Русия не иска ядрена война и се надяват и американците да не искат

В ШОС напомнят на САЩ, че Русия не иска ядрена война и се надяват и американците да не искат

Русия: Западът легитимира неоколониална политика за налагане на собствени ценности върху държавите на планетата

"Това подчертава специалния характер на това партньорство и специалната роля на САЩ в света, че тя може да я приеме в дома си", каза Фил Гордън, заместник-съветник на вицепрезидента по националната сигурност, пред "Асошиейтед прес".

Харис и Меркел също ще обсъдят необходимостта от насърчаване и защита на демокрацията в собствените им страни, "признавайки, честно казано, че се сблъскваме с предизвикателства в нашите собствени държави и трябва да говорим за това", каза Гордън.

Очаква се също да се обсъди изтеглянето на САЩ от Афганистан, както и ролята на НАТО и Германия в поддържането на стабилност в Афганистан след това.

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Той предупреждава за неописуеми страдания на афганистанските жени и момичета

Меркел ще посети Белия дом по-късно в четвъртък, за да се срещне с президента Джо Байдън.

Очаква се тази сесия да обхване много от същите въпроси, в допълнение към газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, на който неговата администрация се противопоставя.

Харис и Меркел са първите жени, които служат на съответните им позиции, а канцлерът подчерта предисторията на Харис, когато поднесе поздравления след победата на Байдън през ноември.

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

Ключови разговори

"Като първата жена в този офис и дете на двама имигранти, тя е вдъхновение за много хора, пример за възможностите на Америка", каза Меркел.

"Очаквам с нетърпение да я опозная", обясни тя.

Меркел, след близо 16 години управление, се оттегля през следващите месеци, след като реши да не се кандидатира за пети мандат.

Залязващата любовна история Европа-САЩ

Залязващата любовна история Европа-САЩ

Забраненият сценарий на Кисинджър: Европа губи независимостта си от Вашингтон, не от Москва или Пекин