В изявление след резултатите от руско-американската среща на върха в Женева, Русия се стреми да запише изявление за недопустимост не само на ядрена война между двете страни, но и на всяка война, така руската делегация е говорила в сряда на заседание на Съвета на външните министри на държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава ТАСС. 

На срещата е заявено, че споразуменията между президентите на Русия и САЩ на 16 юни относно недопустимостта на развихряне на ядрената война и започване на всеобхватен диалог за стратегическата стабилност и бъдещия контрол над оръжията са по-скоро положителна стъпка.

Русия иска "да запише изявление за недопустимост не само на ядрена война" със САЩ ", но и на всяка война, предвид рисковете от нейната ескалация в ядрен конфликт между Русия и САЩ, "но страните" досега са се спрели на факта, че точно ядрената война е недопустима".

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия
Обновена

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия

САЩ ще реагират срещу заплахи за своята сигурност и тази на съюзниците...

Руската делегация изразява надеждата, че "САЩ не поддържат планове за разгръщане на конфликт с Русия с използване на конвенционални оръжия".

На срещата руската страна обръща внимание на разрушаването на системата за контрол на оръжията от Вашингтон в продължение на много години, включително едностранното оттегляне на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег и Договор за открито небе.

В същото време е отбелязано, че "благодарение на отговорната позиция на администрацията на Джо Байдън бе възможно да се запази Договорът за стратегически оръжия", който беше удължен за 5 години.

Пентагонът бърза да разположи ракети срещу МБР в Европа и Тихия океан

Пентагонът бърза да разположи ракети срещу МБР в Европа и Тихия океан

САЩ: Тяхното разполагане е в най-голям интерес за националната ни сигурност

Стратегията за индо-тихоокеанския регион, популяризирана от Вашингтон, открито прокламира задачите за ограничаване на Китай, изолиране на Русия и в действителност е насочена към ерозия на ролята на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Според събеседниците е заявено, че формирането на полицентричен световен ред с ключовата роля на ООН и на солидна основа на международното право е изправено пред нарастващото желание на САЩ и техните съюзници "със сила да опитат да запазят доминиращото си влияние".

Русия посочва т. нар. Коалиции на съмишленици за провеждане на "среща на върха за демокрация", която явно се противопоставя на ООН "и в общото промотиране на Вашингтон на стратегията на така наречения свободен и отворен индо-тихоокеански регион" с американска интерпретация".

Германия създаде космическо командване за борба със заплахата от Русия и Китай

Германия създаде космическо командване за борба със заплахата от Русия и Китай

То ще се занимава и с увеличеното изстрелване на сателити

Русия е убедена, че тази стратегия открито прокламира задачата за сдържане на Китай, изолира Русия и всъщност е насочена към ерозия на ролята на АСЕАН, както и на "приобщаващи структури, основани на консенсус в азиатско-тихоокеанското пространство, които са създадени около тази асоциация в продължение на десетилетия."

Делегацията обясни, че е приета "концепцията за т. Нар. "основан на правила световен ред", което предполага налагане на собствени ценности и насоки върху държавите на планетата", разширявайки инструментите за натиск върху страните, преследващи независим външна политика и в крайна сметка легитимиране на неоколониалната политика на Запада".

Русия отбелязва, че през изминалия период ШОС се "е утвърдила в новата система от международни координати" и днес се възприема като "надежден и предсказуем партньор", като участва в "сложни, до голяма степен многовекторни процеси на дълбока трансформация на съвременния свят" и активно популяризира "философията на взаиморазбирателство и съзидание".

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

В Черно море е най-вероятният сблъсък Русия-НАТО, възможна е и Трета световна война