Германия откри ново космическо командване по примера на други западни държави в контекста на нарастващите притеснения във връзка с военното укрепване на Русия и Китай в космоса и увеличаването на изстрелванията на сателити, информира "Ройтерс".

През последните две години САЩ, Франция и Великобритания създадоха космически командвания - военни органи с отговорност за космическите операции, за да се занимават със заплахите, които според тях идват от Русия и Китай в момент, когато отношенията между Запада и Москва са в най-ниската си точка от Студената война насам.

Русия отхвърля като "пропаганда" обвиненията на САЩ и Великобритания за космическото оръжие

Русия отхвърля като "пропаганда" обвиненията на САЩ и Великобритания за космическото оръжие

"Призоваваме нашите американски и британски колеги да проявят професионализъм"

Военни източници виждат Русия и Китай като способни да водят война в космоса и да нанасят големи щети дори на много напреднали противници, поставяйки ги наравно със Запада в космоса.

На срещата си на високо равнище през юни НАТО предупреди, че военният алианс е готов да отвърне с военни средства, ако бъде атакуван в или от космоса, след като определи космоса като пета област на операциите през 2019 г., заедно със сухопътното, морското, въздушното и киберпространството.

"Космосът се превърна във важна инфраструктура, която е необходимо да обезопасим", изтъкна германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в град Удем.

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане
Обновена

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане

"Спектърът на заплахи за европейската територия се развива"

Предвижда се съществуващият там космически ситуационен център да прерасне в новото космическо командване, чиято главна задача ще бъде да защитава от външна намеса сателитите, които предоставят на армията важни комуникационни услуги и данни от наблюдение, и да оказва противодействие срещу противникова сателитна операция в случай на конфликт.

Космическото командване също така ще се бори със заплахата за военни и граждански устройства в космоса, идваща от бързо увеличаващото се количество сателити и образуващите се в резултат на това отломки.

Очаква се почистването на космоса да отнеме много време, дори ако страните трябва да се споразумеят за международни обвързващи правила за отстраняване на стари спътници, тъй като много от днешните проблеми са възникнали в миналото.

"Последният разминал се за малко инцидент преди няколко седмици се случи между изведен от експлоатация сателит на САЩ от 1978 г. и съветски от 1981 г., които се разминаха на приблизително разстояние по-малко от 10 метра", отбеляза в тази връзка германски военен източник.

Космическото командване на САЩ готви съюз "див, див запад" в космоса

Космическото командване на САЩ готви съюз "див, див запад" в космоса

Договорът за космоса казва само, че не са позволени ядрени оръжия