Русия отхвърли обвиненията от САЩ и Великобритания, че е изпробвала противосателитно оръжие в космоса.

"Призоваваме нашите американски и британски колеги да проявят професионализъм и вместо някои пропагандистки информационни атаки, да седнем за преговори", се изтъква в изявление на руското външно министерство, като според него изпитанието отговаряло на международните норми.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Русия е ангажирана с пълната демилитаризация на космоса и се противопоставя на разполагането на всякакви видове оръжия в космоса.

Коментирайки дали Кремъл ще реагира на обвиненията на САЩ за изпитания на руски противосателитни оръжия, Песков предположи, че "това вероятно трябва да бъде сторено от нашето министерство на отбраната и от външното министерство".

САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че тества оръжие за унищожаване на сателити

САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че тества оръжие за унищожаване на сателити

Ново напрежение между великите сили

Коментарите на Песков са във връзка с обвиненията на представители на космическите сили на САЩ, че Русия е изпробвала противосателитно оръжие от един от своите сателити в орбита. 

В изявление новосъздаденият клон на американските военни уточни, че "на 15 юли Русия инжектира в орбита нов обект от Космос 2543", руски сателит-инспектор.

"Русия пусна този обект в близост до друг руски сателит, което е подобно на активността в орбита, извършена от Русия през 2017 г. и несъвместимо със заявената мисия на системата като сателит инспектор", добавиха от американското космическо командване.

Космическите сили на САЩ признаха, че няма индикации, че снарядът, за който се твърди, че е изстрелян от сателита от серията "Космос", всъщност е ударил друг сателит в орбита, наричайки предполагаемото изпитание "неразрушително".

Началникът на космическите сили и командирът на космическите сили на САЩ ген. Джон 'Джей' Реймънд каза, че руската система, участваща в изпитанието, е била същата, която е "инспектирала" американски сателит за наблюдение в началото на тази година.

"Това е още едно доказателство за продължаващите опити на Русия за разработване и тестване на космически базирани системи и в съответствие с публикуваната от Кремъл военна доктрина за използване на оръжия, които излагат на риск космическите активи на САЩ и съюзниците", добави Реймънд.