САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса, съобщава Би Би Си.

Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на противосателитно оръжие в космоса на 15 юли, се посочва в изявление на Държавния департамент на САЩ. 

По-рано руското военно министерство обяви, че използва нова технология за извършване на проверки на руско космическо оборудване.

Преди това САЩ изразиха загриженост относно нови руски дейности, свързани със сателити.

Ала това е първият път, когато Великобритания отправя обвинения за руски изпитания на оръжие в космоса. Те идват само няколко дни след разследване, според което правителството на Обединеното кралство "опасно е подценило" заплахата, която представлява Русия.

Великобритания сред основните западни мишени на Русия

Великобритания сред основните западни мишени на Русия

Русия била "много способен противник"

В изявление помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на международната сигурност и неразпространението на ядрени оръжия Кристофър Форд обвини Москва в лицемерие, след като тя заяви, че искала контролът върху въоръженията да бъде разширен до космоса.

"Москва има за цел да ограничи възможностите на САЩ, като същевременно очевидно няма намерение да спира собствената си контракосмическа програма", настоя Форд.

От своя страна ръководителят на космическия отдел на британските въоръжени сили Харви Смит настоя, че и той е притеснен от последния руски сателитен тест, който според него има "характеристиките на оръжие".

"Действия като това застрашават мирното използване на космоса и рискуват да причинят отломки, които биха могли да представляват заплаха за сателитите и космическите системи, от които зависи светът", подчерта Смит и призова Русия да бъде "отговорна" и да "избягва всякакви други подобни тестове".

Русия, Великобритания, САЩ и Китай са сред повече от 100 държави, които са се ангажирали с космически договор, който предвижда космическото пространство да бъде проучвано от всички и само за мирни цели.

Договорът добавя, че оръжия не трябва да бъдат поставяни в орбита или в космоса.

САЩ уточниха, че руската сателитна система била същата, за която те изразиха безпокойство през 2018 г. и по-рано тази година, когато САЩ обвиниха Русия в маневриране близо до американски сателит.

В този последен инцидент ген. Джей Реймънд, който оглавява космическото командване на САЩ, заяви, че има доказателства, че Русия "е провела изпитание на космически базирано противосателитно оръжие".

Ген. Реймънд добави: "Това е още едно доказателство за продължаващите опити на Русия да разработва и изпитва космически системи и е в съответствие с публикуваната от Кремъл военна доктрина за използване на оръжия, които излагат на риск космическите активи на САЩ и съюзниците."

Тест на нов руски сателит беше проведен на 15 юли с цел извършване на проверки на космическо оборудване на страната, съобщи тогава военното ведомство на Русия.

"По време на тестването на най-новата космическа технология един от домашните сателити беше изследван отблизо, като беше използвано специализираното оборудване на малък космически кораб", уточниха от ведомството и добавиха, че са се сдобили с "ценна информация за техническото състояние на обекта, който се изследва".