Русия разглежда Великобритания като една от своите "основни мишени" на Запад. Това се изтъква в дългоочаквания доклад на Комисията по разузнаването и сигурността към Камарата но общините (долната камара на британския парламент), съобщава Би Би Си.

В дългоочаквания доклад на комисията се казва, че руското влияние във Великобритания е "новото нормално", и обвинява няколко поредни британски правителства, че посрещат руските олигарси "с отворени обятия".

Кремъл не се е месил в референдума за Брекзит

Кремъл не се е месил в референдума за Брекзит

Русия е оказвала натиск в допитването за независимост на Шотландия

Докладът призовава за "незабавни действия", за да се помогне на специалните служби да се справят с "този много способен противник".

Правителството на Великобритания "активно е избягвало" да търси намеса на Русия по време на референдумите за членство в Европейския съюз и и за независимост на Шотландия.

Ала комисията изтъква, че правителството "догонвало", след като не е действало по-рано.

Комисията също така критикува британското правителство за забавяне на публикуването на доклада.

Даунинг стрийт 10 (седалището на британското правителство) беше обвинен, че е задържал публикуването му преди изборите във Великобритания през декември, което той отрече.

Но говорейки на пресконференция при представянето на доклада, един от членовете на комисията Кеван Джоунс разкритикува британския премиер Борис Джонсън, че не го е публикувал по-рано, като подчерта, че "няма причина за забавяне".

Разследването на комисията обхваща редица теми, включително кампании за дезинформация, кибератаки и руски емигранти във Великобритания.

Но голяма част от "много чувствителните" подробности няма да бъдат публикувани заради опасения, че Русия би могла да използва доказателствата, за да застраши Великобритания.

В доклада се казва, че Обединеното кралство е било "очевидно мишена" за кампании за дезинформация около изборите си, но въпросът е определен като "горещ картоф", като никоя организация не е водеща да се справи с него.

Членът на комисията Стюарт Хоси заяви, че никой в ​​правителството не искал да се занимава с проблема за руската намеса и никой не е знаел дали Русия се е опитала да се намеси в референдума през 2016 г. за Брекзит, "защото не искаха да знаят".

Той каза пред репортери: "Няма оценка на руската намеса в референдума за ЕС и това води началото си от това, че никой не иска да се занимае с проблема."

"Това е в пълен контраст с реакцията на САЩ на докладвана намеса в президентските избори през 2016 г. Трябваше да се направи оценка на руската намеса в референдума за ЕС и сега трябва да има такава, а на обществеността трябва да бъдат съобщени резултатите от тази оценка", настоя още Стюарт Хоси.

След публикуването на доклада британският външен министър Доминик Рааб написа в "Туитър": "Дадохме да се разбере, че Русия трябва да се откаже от атаките си срещу Обединеното кралство и нашите съюзници. Ще бъдем решителни в защитата на нашата страна, нашата демокрация и нашите ценности от такава враждебна държава." 

В доклада се казва също, че е имало "достоверни коментари от открити източници", които показват, че руснаците са се опитали да повлияят на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.

Членът на комисията Кеван Джоунс каза, че британското правителство "ни разочарова", като не е разгледало тези обяснения.