Аз съм за Америка, а не против Русия, заяви президентът на САЩ Джо Байдън на своята пресконференция сред срещата си в Женева с руския държавен глава Владимир Путин.

Срещата продължи по-кратко от очакваното, отбелязва Би Би Си. Президентът Байдън застана пред журналистите към 20:20 ч. българско време.

"Там, където имаме различия, искам президентът Путин да разбере защо казвам това, което казвам, и защо правя това, което правя", заяви той.

"Казах на президента Путин, че моят дневен ред не е срещу Русия или който и да е друг, той е за народа на Америка", подчерта президентът на САЩ.

Човешките права определят същността ни като американци, посочи той, като подчерта, че те "винаги ще бъдат на масата".

Байдън каза още, че личната среща е била важна, "за да не може да има грешка". По думите му, тонът на четиричасовите разговори е бил положителен.

"Направих това, за което дойдох. Първо: да идентифицираме областите за практическа работа, в които нашите две страни могат да развият взаимните си интереси и също да бъдат от полза за света. Второ: да кажа директно, директно, че САЩ ще реагират на действия, които накърняват нашите жизненоважни интереси или тези на нашите съюзници. И трето, за да очертаем ясно приоритетите и ценностите на страната ни, така че той да го чуе директно от мен." - коментира американският президент.

Акцент при разговорите е била темата за киберсигурността.

САЩ са идентифицирали 16 обекта като критична инфраструктура, посегателствата срещу които са "отвъд границите". Русия се е съгласила по принцип. Но "принципът е едно, той трябва да бъде подкрепен от практика", посочи Байдън.

Той е запитал Путин как би се чувствал, ако руската петролна инфраструктура стане обект на кибератака, каквато беше извършена срещу американски тръбопровод, като е подчертал, че това е пример, а не заплаха.

"Той знае, че имаме съществени възможности в киберпространството. Не знае точно какви, но са съществени. И ако престъпи чертата, ще отговорим." - добави той. 

Според него, с действията си руският президент е накърнил авторитета си пред света.

Путин променя темата и лукаво съчувства на САЩ, че не можели да се справят с безредието

Путин променя темата и лукаво съчувства на САЩ, че не можели да се справят с безредието

"Ние изпитваме съчувствие към Съединените американски щати"

По-рано Путин също даде пресконференция пред журналистите, която Би Би Си определи като като "мастърклас" по изплъзване и подмяна на въпросите от вида "а вие защо биете негрите" (в оригиналния английски текст терминът e whataboutism от "what about" - а какво ще кажете за...). На въпрос за ограничаването на политическите свободи в Русия той заяви, че не иска хаос, подобен на безредиците в Капитолия от 6 януари.

Запитан за това, Джо Байдън през смях определи сравнението като нелепо.

От едната страна имате престъпници, които се опитват да овладеят Капитолия и САЩ, в Русия имате хора, които мирно се противопоставят и нямат право да говорят свободно, посочи президентът на САЩ.

Той е предупредил Путин, че "ако Алексей Навални умре в затвора, последиците за Русия ще бъдат разрушителни".

По думите му, Русия е имала момент, в който е можела да се превърне в демократична държава, но не е успяла.

"Дали сме се споразумели за нещо, ще стане ясно след шест месеца", посочи американският президент.

Според него Путин не иска студена война. Същевременно той отбеляза, че не става дума за доверие, а за общи интереси между двете страни.

Двамата лидери все пак публикуваха съвместно изявление след срещата, издържано в оптимистичен тон. В него се посочва, че двете страни са доказали, че са способни да постигнат напредък по отношение на общи цели, "дори в периоди на напрежение". Руско-американското сътрудничество помага да се намали заплахата от собствените ни конфликти и заплахата от ядрена война, заявяват Байдън и Путин.

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

По думите на Путин срещата е била конструктивна