Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин са се споразумели на първата си среща да върнат взаимно посланиците си в съответните столици, след като те бяха изтеглени по-рано тази година, и да възобновят преговорите си за контрола на оръжията, предаде "Ройтерс".

Срещата във вила "Ла Гранж" в Женева продължи около три часа и половина - далеч по-малко, отколкото съветниците на Байдън бяха казали, че очакват.

Насрочването на отделни пресконференции на двамата държавни глави означаваше, че нямаше нищо от радостта, съпътстваща срещата през 2018 г. между Путин и предшественика на Байдън, Доналд Тръмп.

Путин и Байдън преговаряха "доста успешно" общо три часа и половина

Путин и Байдън преговаряха "доста успешно" общо три часа и половина

Очакваше се срещата да продължи доста по-дълго

Путин, който пръв се изказа пред репортери, заяви, че срещата е била конструктивна, без враждебност и е показала желанието на държавните ръководители да се разберат.

Той каза също, че Русия и САЩ споделяли отговорност за ядрената стабилност и ще проведат преговори за възможни промени в техния наскоро удължен договор Нов СТАРТ за ограничаване на въоръженията.

Но руският държавен глава не показа желание за компромис по редица други въпроси, отхвърляйки опасенията на Вашингтон относно ареста на опозиционера Алексей Навални, засиленото руско военно присъствие близо до източната граница на Украйна и относно американските предположения, че неидентифицирани руснаци са отговорни за поредица кибератаки в САЩ.

По думите на Путин Навални бил пренебрегнал закона и е знаел какво ще се случи, ако се завърне в Русия от Германия, където получи лечение за опит за убийството му в Русия с отрова. Той също така обвини Киев в нарушаване на условията на споразумението за примирие с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Шефът на Кремъл отбеляза, че Вашингтон и Москва ще започнат консултации по киберсигурността, като добави, че повечето кибератаки срещу Русия идвали от САЩ.

Според Путин нямало "нищо стабилно" относно редица външни политики на САЩ, като цитира излизането на Вашингтон от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. и помагането за организиране на "преврат" в Украйна като доказателство за изявлението си. 

В изказването си пред репортери в Женева след срещата Путин отрече, че Русия може да бъде определена като "нестабилна" в политиката си. "Какво е стабилното в подкрепа на преврат в Украйна", запита Путин.

Руският президент обаче призна, че Вашингтон и Москва могат да постигнат "споразумение за почти всичко", въпреки че той обвини САЩ за влошаването на отношенията между двете страни.

Контролът на оръжията например е област, в която напредъкът е бил възможен в исторически план въпреки по-широките разногласия.

През февруари Русия и САЩ удължиха за пет години договора Нов СТАРТ, който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които те могат да разгърнат, както и ограничава ракетите и бомбардировачите, базирани на суша и подводница за доставянето им.

И двете страни бяха заявили предварително, че се надяват на по-стабилни и предсказуеми отношения, въпреки че са в противоречие във връзка с всичко - от контрола върху оръжията и кибер хакерството до намесата в изборите и Украйна. 

Путин и Байдън се ръкуваха при пристигането си, преди да влязат вътре, Байдън показа палец нагоре на репортери, когато напусна вилата край Женевското езеро, където се проведоха разговорите, и се качи в лимузината си.

"Г-н президент, бих искал да ви благодаря за вашата инициатива да се срещнем днес", каза Путин, седнал до Байдън и добави: "В отношенията между САЩ и Русия има натрупани много въпроси, които изискват среща на най-високо равнище."

Преговорите между Путин и Байдън в тесен формат продължиха два часа

Преговорите между Путин и Байдън в тесен формат продължиха два часа

"Винаги е по-добре да има срещи лице в лице"

Байдън каза, че ще се опитат да определят областите на сътрудничество и взаимен интерес и подчерта: "Винаги е по-добре да се срещнете очи в очи."

Първият кръг от преговори в тесен формат, включващ Байдън, Путин, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров, продължи около два часа.

Отношенията между Москва и Вашингтон се влошават от години, особено след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., намесата ѝ през 2015 г. в Сирия и обвиненията на САЩ - отречени от Москва - за намеса в изборите през 2016 г., които вкараха Доналд Тръмп в Белия дом.

Те потънаха още повече през март, когато Байдън каза, че смята, че Путин е "убиец", което накара Русия да отзове посланика си Анатолий Антонов от Вашингтон за консултации. САЩ отзоваха своя посланик през април.

В тази връзка Путин заяви на пресконференцията си след срещата с Байдън, че американският му колега му бил обяснил защо го нарече "убиец" и че той бил "доволен" от обяснението му.

Руският държавен глава обаче веднага изтъкна, че в САЩ "всеки ден някой бива убиван". Междувременно Путин каза също, че "стотици" също били убити в Афганистан в предвождани от САЩ удари.

Срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки включваше среща, придружена само от преводачи, но Байдън и Путин нямаха разговори на четири очи.

Заставайки до Путин в Хелзинки през 2018 г., Тръмп отказа да го обвинява за намесата в изборите в САЩ през 2016 г., поставяйки под съмнение констатациите на собствените си специални служби и предизвиквайки буря от вътрешни критики.

Помпео смята Байдън за слаб, щом не може да проведе пресконференция с Путин

Помпео смята Байдън за слаб, щом не може да проведе пресконференция с Путин

Не трябва да се показва слабост пред Русия, Китай, Иран и КНДР - трябва сдържане