Американският президент Джо Байдън показа слабост, тъй като не изрази готовност да проведе съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин след предстоящата среща на върха в Женева, коментира бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пред Fox News.

"Фактът, че не може да застане на 1,8 или 2,4 метра от опонент и да каже на света какво сте обсъждали, какво е важно за вас, защо е важно за вас, е проява на невероятна слабост", обясни бившият ръководител на Министерството на външните работи на САЩ.

В Женева Байдън и Путин възобновяват диалога

В Женева Байдън и Путин възобновяват диалога

На фона на засилено напрежение между двете страни

"Не бива да забравяме, че всичко това се наблюдава и от председателя Ким Чен-ун или аятолаха (Иран), или Си Дзинпин. Когато усетят слабост, когато усетят това, със системата за сдържане, от която зависи сигурността на Америка ще бъде свършено. Тези хора ще я взривят на парчета." 

"Ако не сте готови просто да отидете на подиума и да отговорите на въпроси от пресата, което може да бъде трудно, може да бъде сложно, когато опонентът ви е готов, тогава това е невероятна проява на слабост", добави той.

Бившият държавен секретар е сигурен, че Путин ще пристигне на срещата на върха "напълно въоръжен".

Кремъл за срещата Путин-Байдън: Постигане на сделка - едва ли, но ще е полезно

Кремъл за срещата Путин-Байдън: Постигане на сделка - едва ли, но ще е полезно

Предстои лидерите на двете страни да се срещнат за първи път

Помпео увери, че самият той не би отказал възможността да участва в дебат с руския президент. "Готов съм", каза той и покани интервюиращия да съмодерира такава дискусия. "Ела, Шон, ти ще бъдеш един от модераторите. Те ще изберат своя. Ние ще се погрижим за това", каза Помпео.

Говорейки за участие в подобен дебат, той подчерта - "По всяко време и навсякъде". 

Белият дом заяви миналата седмица, че Байдън ще проведе отделна пресконференция след срещата с Путин в Женева. По-рано нито една от страните не потвърди съвместна пресконференция, но и не я изключи.

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

Договориха се и да ваксинират три четвърти от световното население до края на 2022 г.