Президентът на САЩ Джо Байдън ще даде солова пресконференция след срещата си с руския си колега Владимир Путин следващата седмица, тъй като това бил най-подходящият формат за ясна комуникация със "свободните медии". Това обяви представител на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

Байдън ще се види с Путин на 16 юни в швейцарска вила от XVIII в. с изглед към Женевското езеро за среща, на която ще бъдат обсъдени стратегическата ядрена стабилност и влошените отношения между Кремъл и Запада.

"Очакваме тази среща да бъде откровена и пряма", каза представителят на Белия дом.

"Солова пресконференция е подходящият формат за ясно комуникиране със свободните медии на темите, повдигнати на срещата - както по отношение на областите, по които можем да се съгласим, така и в областите, в които имаме значителни опасения", отбеляза още той.

Путин, който е държавен глава на Русия, откакто Борис Елцин подаде оставка в последния ден на 1999 г., заяви преди срещата, че отношенията със САЩ са в най-ниската си точка от години.

Путин: Отношенията Русия-САЩ не са били толкова лоши от години

Путин: Отношенията Русия-САЩ не са били толкова лоши от години

На 16 юни ще се проведе срещата му с Байдън

Запитан за това, че Байдън го нарече убиец в интервю през март, Путин отбеляза, че бил чувал десетки подобни обвинения.

"Това не е нещо, за което се тревожа", коментира Путин.

Белият дом уточни, че Байдън ще повдигне темата за хакерските изнудвачески атаки, идващи от Русия, агресията на Москва срещу Украйна, хвърлянето в затвора на дисиденти и други проблеми, които обтягат отношенията.

Байдън увери, че САЩ не търсят конфликт с Русия, но че Вашингтон ще реагира категорично, ако Москва се въвлича във вредни дейности.

Русия твърди, че Западът е обхванат от антируска истерия и че ще защитава интересите си по какъвто начин намери за добре.

Путин се надява Байдън да бъде по-малко импулсивен от Тръмп

Путин се надява Байдън да бъде по-малко импулсивен от Тръмп

Путин открито призна, че по време на изборите през 2016 г. е подкрепил Тръмп