Европейският съюз и САЩ ще създадат работна група за координиране на действията за борба с изменението на климата. Това заяви във вторник ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел, съобщават ТАСС, АФП и "Ройтерс". 

ЕС и САЩ възнамеряват да постигнат ваксинация на три четвърти от световното население до края на 2022 г., а също така се договориха да ускорят популяризирането на своите ценности по целия света, обясни Мишел.

"Обсъдихме и изменението на климата. Решихме да създадем работна група на високо ниво, за да засилим нашето сътрудничество по този въпрос". Той добави, че ЕС и САЩ възнамеряват да отделят 100 милиарда долара годишно за подпомагане на биологичното разнообразие в бедните страни. 

ЕС и САЩ решиха да подпишат основен пакт за трансатлантическите отношения.

Срещата на върха ЕС-САЩ реши да създаде работна група по ваксините, която да решава съвместно проблемите с тяхното производство и снабдяване.

Китай е системен съперник за ЕС, заяви Урсула фон дер Лайен. "Ние сме силни икономически конкуренти, без никакви въпроси и за това се нуждаем от инструменти", каза тя след разговорите с Байдън.

"Нуждаем се от инструменти за сигурност в рамките на цифровия пазар - например 5G инструментариум, но също така и преки чуждестранни инвестиции, инвестиционен скрининг ... за да се гарантира, че има равни условия. Що се отнася до самата система, това са правата на човека и човешкото достойнство ... това е основният въпрос, който ясно ни разделя", добави фон дер Лайен.

Президентът на САЩ Джо Байдън реши да сложи край на дългогодишния спор с ЕС относно субсидиите за производители на самолети, голям пробив в търговските отношения между САЩ и ЕС, който идва в навечерието на срещата с руския президент Владимир Путин в Женева.

Съобщението, че двете страни са постигнали решение в 17-годишен спор за това каква част от държавната субсидия всяка страна може да осигури за своя гигант за производство на самолети - Boeing в САЩ и Airbus в ЕС, дойде, когато Байдън се срещна с Мишел и фон дер Лайен.

С този ход Байдън облекчава основната точка на напрежение в трансатлантическите отношения в момент, в който се стреми да осигури широка европейска подкрепа за усилията му да се противопостави на Русия преди срещата с Путин.

Американският търговски представител Катрин Тай заяви пред репортери, че споразумението изисква петгодишно спиране на тарифите за самолети и подчерта, че е време да се остави настрана борбата и да се съсредоточим върху икономическия възход на Китай.

"Вместо да се караме с един от най-близките си съюзници, най-накрая се обединяваме срещу обща заплаха", каза Тай. "Разбрахме се да работим заедно за оспорване и противодействие на непазарните практики на Китай по специфични начини, които отразяват нашите стандарти за лоялна конкуренция. "

 Лидерите на континента стават нетърпеливи, че Байдън все още не се е обърнал към решението на Доналд Тръмп от 2018 г. да наложи данъци върху вноса върху стомана и алуминий. Дори без да разрешават всички търговски спорове, служителите на Белия дом изразиха увереност, че могат да изградят добра воля с Европа преди срещата лице в лице с Путин.

Във вторник Белият дом обяви създаването на съвместен търговско-технологичен съвет между САЩ и ЕС. Съветът ще работи по координиране на стандарти за изкуствен интелект, квантови изчисления и био-технологии, както и координиране на усилията за укрепване на устойчивостта на веригата на доставки. Байдън назначава държавния секретар Антъни Блинкън, министъра на търговията Джина Раймондо и Тай за съпредседатели на американската страна.

След срещата в Брюксел президентът на САЩ Джо Байдън отлетя за Женева за срещата с Путин утре.

За Фон дер Лайен е чест да посрещне Байдън - "Ние сме приятели, ние сме съюзници"

За Фон дер Лайен е чест да посрещне Байдън - "Ние сме приятели, ние сме съюзници"

САЩ се ангажират с подкрепа на демокрацията, споделените интереси и ценности