Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че за нея е чест и удоволствие да приветствам колегата си от САЩ Джо Байдън в седалището на Европейския съюз в Брюксел. 

"Това първо посещение в чужбина показва вашата привързаност към Европа. Ние сме приятели, ние сме съюзници. И с нетърпение очакваме да работим заедно", коментира тя.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че срещата ще "поднови нашето партньорство и ще инвестира в бъдещия ни просперитет и сигурност".

ЕС опитва да се отдалечи от Китай с Канада

ЕС опитва да се отдалечи от Китай с Канада

ЕС вярва, че ще се разбере с Британия, а патентите за ваксини са награда за иновации

Днешната среща между президента на САЩ и лидерите на Европейския съюз ще "подчертае нашия ангажимент за силно трансатлантическо партньорство, основано на споделени интереси и ценности", обяви Белият дом във вторник.

Байдън, фон дер Лайен и Мишел ще обсъдят "обща програма за осигуряване на глобална здравна сигурност, стимулиране на глобалното икономическо възстановяване, справяне с изменението на климата, подобряване на цифровото и търговско сътрудничество, укрепване на демокрацията и отговор на общо външнополитически притеснения."

Мишел обясни, че завръщането на САЩ е чудесна новина за съюзниците и света и "заедно да се изправим срещу важните глобални предизвикателства". 

Байдън също е доволен от отношенията с НАТО и ЕС за разлика от предшественика му (б.р. Тръмп), с когото имат различно виждане по въпроса.

"Последните четири години не бяха лесни", каза Фон дер Лайен. "Светът се промени драстично, Европа се промени, ние искаме да успокоим вас, вашите приятели и съюзници."

По-късно Байдън ще пътува до Женева и ще се срещне с швейцарския президент Гай Пармелин преди срещата си с руския президент Владимир Путин, която ще се състои на 16 юни.

Кремъл за срещата Путин-Байдън: Постигане на сделка - едва ли, но ще е полезно

Кремъл за срещата Путин-Байдън: Постигане на сделка - едва ли, но ще е полезно

Предстои лидерите на двете страни да се срещнат за първи път