Първият заместник-министър на отбраната на САЩ Катлийн Хикс разпореди прехвърлянето на 11 ракети-прехващачи SM-3 Block IIA, които доскоро бяха в процес на разработка и тестване, за разполагане на американски кораби в тихоокеанските или европейските региони, съобщава Bloomberg.

Решението се основава на успешни тестове през ноември, които показаха, че SM-3 Block IIA е способен да прихваща междуконтинентални балистични ракети - МБР.

По време на тези тестове, проведени от USS John Finn, противоракетна система свали ракета, изстреляна от атола Kwajalein (Маршалови острови), имитирайки атаката на КНДР срещу Хавай.

Хикс информира Конгреса на 27 май за своята обосновка за прехвърляне на прехващачите, въпреки че не го разкри публично. "Ракетите са провели успешни тестове за прихващане и тяхното разполагане е в най-голям интерес за националната ни сигурност", заяви говорителят на Хикс Джамал Браун в имейл.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари

Прехвърлянето към флота бележи първата голяма инициатива за противоракетна отбрана на администрацията на Байдън.

Въпреки че бойната система на ВМС Aegis, която е изстреляла ракетата, и прехващачът "не са проектирани да победят цел от клас МБР, този тест демонстрира някои потенциални ограничени възможности", заяви вицеадмирал Джон Хил, директор на Агенцията за противоракетна отбрана пред Конгреса.

Block IIA е най-новият модел оръжията на Standard Missile. По-ранните версии сега са основната отбранителна система на ВМС "земя-въздух" срещу заплахи с балистични ракети с малък и среден обсег. IIA има увеличен обхват, по-чувствителна технология за търсене и усъвършенствана бойна глава, за да прихваща балистични ракети със среден обсег.

Месец преди директивата на Хикс, правителствената служба за отчетност предупреди, че интегрирането на ракетата в "многослойна" отбрана на страната срещу МБР "може да внесе значителни разходи, график и несигурност в изпълнението на програма, която току-що е влязла в първоначално производство".

Прихващането на МБР "е по-предизвикателно" от прихващането на ракети със среден обсег, за които е проектиран блок IIA, заяви агенцията за наблюдение в годишната си оценка за противоракетна отбрана.

Лейтенант Роб Рейнхаймер, говорител на ВМС, заяви в имейл, че "продължаваме да работим със "служителите на Пентагона "по отношение на разрешения трансфер за оперативна употреба", но ВМС "не е в състояние да предостави повече информация поради оперативната сигурност".

Пентагонът поиска над 27 милиарда долара за ядрени оръжия

Пентагонът поиска над 27 милиарда долара за ядрени оръжия

Превъоръжаване в САЩ

Тестът от ноември помогна да се демонстрира "потенциалната способност за увеличаване на отбраната на нашата родина чрез "наслояване" на различни системи за прехващане и използване на сензори, разположени на различни места, подаващи информация за целта на кораба", посочва Агенцията за противоракетна отбрана в своите фискални бюджетни документи за 2022 г.

Ракетата е и централният елемент на американо-европейските програми за противоракетна отбрана и трябва да бъде инсталирана в Полша.

Най-новата версия "разширява ефективната защитима зона, като въвежда по-бързи прихващачи с по-голям обхват", каза Райнхаймер.

"Въпреки че не обсъждаме бъдещи операции, ще продължим да гарантираме, че поддържаме присъствие и възможности в световен мащаб във време на стратегическа конкуренция."

Новата ракета се разработва съвместно с Япония. Конгресът през 2019 г. разреши продажбата на Япония на 73 от новата версия при потенциална продажба от 3,2 милиарда долара.

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Това констатира СИПРИ