Японското правителство реши да преустанови разполагането на американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore. Това обяви в понеделник министърът на отбраната Таро Коно пред репортери.

"Спираме процеса на внедряване, като се има предвид цената и сроковете", обясни той, цитиран от ТАСС. "В момента корабите, оборудвани със системи Aegis, ще поддържат системата за противоракетна отбрана."

Коно вече е уведомил министър-председателя Шиндзо Абе, както и губернаторите на японските префектури Акита и Ямагучи, където бе предвидено да бъдат разположени комплексите.

Министърът отбелязва, че спирането е свързано опасност при изстрелване на ракетата, частта, която се откача след първоначалното набиране на скорост да падне извън базата.

Американската администрация вече разреши продажбата на два комплекса Aegis Ashore на Япония. Те трябваше да бъдат разположени в префектура Ямагучи в югозападната част на главния японски остров Хоншу и в префектура Акита на север.

Според Токио те трябва да покрият практически цялата територия на страната срещу удара с балистични ракети.

В същото време местните власти все още не са дали разрешение за инсталиране на комплексите, изразявайки съмнения относно тяхната безопасност. Очакваше се Япония да плати на САЩ повече от 2,5 млрд. долара за двата комплекса Aegis Ashore.

Русия и Китай многократно са предупреждавали за тяхното разгръщане, защото разполагането на тези съоръжения би се отразило неблагоприятно на баланса на силите в региона.

Най-новият миноносец на Япония включи американска ПРО

Най-новият миноносец на Япония включи американска ПРО

Системата включва японския миноносец в структурите на ПРО на САЩ