Най-новата система за обмен на информация между корабите и самолетите на САЩ е установена на ескадрения противоракетен миноносец "Мая", който вече е в състава на ВМС на Япония, съобщи ТАСС.

Това му позволява мигновено да получава данни за ракетите и самолетите на противника, дори ако още не са видими на радарите на самия кораб, съобщи вестник Yomiuri

В Русия наблюдават внимателно за ракети с малък и среден обсег в Япония

В Русия наблюдават внимателно за ракети с малък и среден обсег в Япония

Споразумението Вашингтон-Токио навършва 60 г. и може да породи нови усложнения

Според изданието, тази система на обмена на информация фактически включва миноносеца "Мая" в структурата на Противовъздушната отбрана на САЩ за Далечния Изток. Тя съществено повишава възможностите за прихващане на китайските крилати ракети и балистичните ракети на КНДР, пише изданието.

С тази система е оборудван само миноносецът "Мая". Системата ще бъде предоставена и на ракетния миноносец "Хагуро", който се планира да бъде предоставен на ВМС на Япония през март 2021 г. 

Япония изпрати разрушител в Близкия изток

Япония изпрати разрушител в Близкия изток

Япония много рядко участва в подобни международни мисии

С тази система ще бъдат оборудвани и 13 самолета за ранно предупреждение E-2D, които Япония възнамерява да закупи от САЩ.

Миноносецът "Мая" с компютърната система за проследяване и насочване Aegis ще бъде разположена в японската военноморска база Йокосука на входа на Токийския залив. Само там имат ракети SM-3 Block IIA. 

Тези ракети са разработени съвместно от специалисти на САЩ и Япония. Те се отличават от предишните модификации с новото обтягане на увеличения диаметър на корпуса, което позволява да бъдат снабдени с по-мощни двигатели. 

Япония създава звено за защита от космически заплахи и технологии

Япония създава звено за защита от космически заплахи и технологии

Нарастват опасенията, че Китай и Русия искат да деактивират или унищожат сателити

Както утвърждават конструкторите, ракетите SM-3 Block IIA в резултат на това тя лети повече (до 1000 км) и може да прихване балистична цел на височине до 500 км.