Японският премиер заяви, че страната му ще сформира космическо отбранително звено, което да защитава от потенциални заплахи, тъй като съперници разработват ракети и други технологии, а новото звено ще работи в тясно сътрудничество с американските си колеги, наскоро лансирани от Доналд Тръмп, съобщава АП.

Мисията за космическото пространство ще започне през април като част от силите за въздушна самозащита на Япония, обяви премиерът Шиндзо Абе в реч, с която бе отбелязано началото на парламентарната сесия за годината.

Япония също трябва да се защитава от заплахи в киберпространството и от електромагнитни смущения на японските спътници. Нараства опасенията, че Китай и Русия търсят начини да се намесят, деактивират или унищожат сателитите.

"Ние ще укрепим драстично способностите и системата, за да гарантираме превъзходство" в тези области, добави той.

Космическото звено ще бъде добавено към съществуваща въздушна във база Фучу в западните предградия на Токио и ще функционира напълно от 2022 г. Ролята на космическото звено е да осъществява спътникова навигация и комуникации за други войски.

През декември кабинетът на Абе одобри бюджет от 460 млн. долара за проекти, свързани с космоса, в очакване на одобрение от парламента.

Отделът ще си сътрудничи с американското космическо командване, което Тръмп създаде през август, както и с японската агенция за космически проучвания и японската агенция за аерокосмически проучвания.

Абе настоява силите за самоотбрана на Япония да разширят международната си роля и способности чрез засилване на сътрудничество и съвместимост на оръжията със САЩ, тъй като все повече работи заедно с американските войски, докато се увеличават и притесненията за нарастващите възможности на Китай и Северна Корея.

По време на честване на 60-ата годишнина от подписването на Договор за сигурност, обеща да засили капацитета и сътрудничеството на Япония със САЩ, включително в областта на космоса и киберсигурността.

В знак на размразяване на доскоро напрегнатите отношения на Япония с Южна Корея, Абе заяви, че планира да си сътрудничи тясно със страната и САЩ при справяне със сериозната ситуация за сигурността в Североизточна Азия.

В Русия наблюдават внимателно за ракети с малък и среден обсег в Япония

В Русия наблюдават внимателно за ракети с малък и среден обсег в Япония

Споразумението Вашингтон-Токио навършва 60 г. и може да породи нови усложнения

Той определя Южна Корея за "най-важният съсед", стандартна фраза, която използва, докато отношенията им бързо се влошиха през последните две години заради ВСВ и търговски спорове.

Абе повтори искането си в понеделник, Южна Корея да разреши въпроса за обезщетението за корейските работници по време на колониалното управление на Япония през 1910-1945 г.

Абе заяви, че е решен да уреди "злощастното минало на Япония" със Северна Корея преди да изтече мандатът му следващата година.

Той повтори намерението си да проведе преговори с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун без условията, които поиска в миналото - ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и решаване на десетилетния въпроса за отвличанията на японски граждани от Северна Корея.

Част от плана на Абе е да постигне своята цел да преразгледа подготвената от САШ конституция на Япония, която забранява използването на сила при уреждане на международни спорове.

Въпреки опитите на Абе, шансовете за ревизия избледняват поради липса на обществен интерес и фокуса на опозицията върху други противоречиви въпроси, като изпращане японски ВМС в Близкия изток.

Китай: САЩ милитализират космоса

Китай: САЩ милитализират космоса

С оправданието за заплахи от други страни САЩ доминират в Космоса