САЩ под предлог за излизаща от други страни заплахи милитаризират космическото пространство и планират достигане на пълно военно превъзходство в тази сфера.

Това заяви на брифинг официалният представител на Министерството на отбраната на Китайската народна република старши полковник У Цян, цитиран от ТАСС.

"Космосът се явява обща собственост на цялото човечество. Китай винаги е поддържал използването на космическото пространство за мирни цели, а така също е бил срещу неговат амилитаризация и надпревара за въоръжение в космоса, даже прилагане на военна сила или заплаха за нейното прилагане чрез намиращи се в това пространство обекти", каза той. 

Китай е срещу космическите сили на САЩ

Китай е срещу космическите сили на САЩ

"Подкопават глобалния стратегически баланс и стабилност и са пряка заплаха за мира"

По думите му, САЩ под предлог за излизаща от други страни военна заплаха сформираха космически сили, които са предназначени за достигане на абсолютно военно превъзходство в космоса и могат да доведат до надпревара във въоръжението.

"Това е сериозна заплаха за света и безопасността в космическото пространство, глобалната стратегическа стабилност. Ние протестираме решително", допълни официалният представител на Военното министерство. 

Камарата на представителите на САЩ одобри Космически сили към $738 млрд. бюджет за отбрана

Камарата на представителите на САЩ одобри Космически сили към $738 млрд. бюджет за отбрана

Камарата на представителите на САЩ одобри бюджета за отбрана в размер на 738 милиарда долара

На 23 декември официалният представител на Външното министерство на Китай Ген Шуан заяви, че това, което Китай са обезпокоени и решително оспорват, е стратегията за доминираното от САЩ космическо пространство.

Космическите сили на САЩ бяха официално създадени на 20 декември след подписания от американския президент Доналд Тръмп военен бюджет на страната за 2020 г. Те са шестият вид въоръжени сили на САЩ и първите, учредени след формиране на съвременните структури на американската армия през 1947 г. 

Тръмп и демократите се договориха за създаването на космически сили

Тръмп и демократите се договориха за създаването на космически сили

Не е ясно обаче дали Сенатът ще го одобри