Нарастващата космическа сила Китай атакува новосъздадените космически сили на САЩ като "пряка заплаха за мира и сигурността в космическото пространство", съобщава "Економик таймс". Говорителят на външното министерство Ген Шуан заяви, че Китай е "силно загрижен и решително се противопоставя".

"Съответните действия на САЩ са сериозно нарушение на международния консенсус за мирното използване на космическото пространство, подкопават глобалния стратегически баланс и стабилност и представляват пряка заплаха за мира и сигурността в космическото пространство".

Космическата програма на Китай бързо напредва след първата си мисия с хора през 2003 г. В доклад от миналия февруари Пентагонът заяви, че Китай и Русия са положили големи усилия за разработване на технологии, които биха могли да им позволят да нарушат или унищожат американските и съюзническите спътници в случай на криза или конфликт.

Тръмп създаде космически войски

Тръмп създаде космически войски

САЩ имат нов военен бюджет за 2020 година

Ген Шуан отхвърля подобни опасения, като ги определя за "неоснователни насрещни обвинения", които просто предоставят на САЩ оправдание за собствените им действия. Според него Китай последователно се противопоставя на оръжия в космоса и смята, че са нужни международни договори за контрол на оръжията в космическото пространство.

"Надяваме се, че международната общност, особено основните заинтересовани сили, ще възприемат предпазливо и отговорно отношение, за да предотвратят превръщането на космическото пространство в ново бойно поле и да работим заедно за поддържане на траен мир и спокойствие в космоса", допълва той.

Създаването на космическите сили се разглежда от американските военни като признание за необходимостта от по-ефективна организация за защита на американските интереси в космоса - особено сателити, използвани за навигация и комуникация.

Космосът "се превърна в място за война от само себе си", заяви министърът на отбраната Марк Еспър в петък. Космосът става все по-важен за икономиката на САЩ и за ежедневието. Глобалната система за позициониране например предоставя навигационни услуги както на военните, така и на цивилните.

Дузините орбитални спътници се управляват от 50-то космическо крило на оперативен център във военновъздушната база Шривър в Колорадо.

Еспър: Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили, с Китай и Русия

Еспър: Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили, с Китай и Русия

И търси преход към военни технологии, съответстващи на това съперничество