Камарата на представителите на САЩ одобри бюджета за отбрана в размер на 738 милиарда долара. Законопроектът осигурява за първи път 12 седмици отпуска по майчинство и бащинство на федерални служители и създава Космически сили, което е военен приоритет на президента Доналд Тръмп, информира "Ройтерс".

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Договореностите също предвиждат създаване на така желаните от президента Доналд Тръмп Космически сили

В контролираната от демократите камара гласуваха 377 конгресмени срещу 48. Сега законопроектът за отбрана ще бъде гласуван в контролирания от републиканците Сенат, където се очаква да бъде прокаран до края на следващата седмица.

Тръмп обяви, че ще се подпише под проектозакона щом бъде прокаран в Конгреса.

"Уоу! Всички наши приоритети са включени в окончателния законопроект (NDAA). Увеличаваме заплатите на нашите войници, обновяваме нашата армия, плащаме за родителски отпуск, гранична сигурност и Космически сили! Конгрес - не забавяй това повече. Веднага ще се подпиша под историческото законодателство за отбрана", написа американският лидер в "Туитър".

Проектозаконът предвижда създаване на Космически сили на САЩ - шестият вид въоръжени сили на САЩ, които ще бъдат към ВВС.

Сенатска комисия прие нови санкции срещу Русия, включително за „Турски поток“

Сенатска комисия прие нови санкции срещу Русия, включително за „Турски поток“

За спонсориране на тероризма…

Няколко демократи и републиканци гласуваха против мярката, защото не включва политика, която да ограничи правомощията на Тръмп за водене на война, включително забрана за подпомагане на военната кампания на Саудитска Арабия в Йемен.

Бюджетът за отбрана за фискалната 2020 г. не забранява на президента да използва военни фондове за изграждане на стена по границата с Мексико.

Прокараният законопроект предвижда увеличаване на разходите за отбрана с 20 милиарда долара или 2,8 на сто. Законодателството включва 658,4 милиарда долара за Министерството на отбраната и за програмите за национална сигурност на енергийното ведомство, 71,5 милиарда долара ще бъдат отделени за продължаващите войни в чужбина и 5,3 милиарда долара извънредно финансиране за възстановяване на щети вследствие на природни катаклизми.

В законодателството се предвижда 3,1% увеличение на заплатите на войниците - най-голямото от десетилетие. За първи път се осигуряват 12 седмици отпуска по майчинство и бащинство на федерални служители, за което демократите силно настояваха.

Пентагонът ще закупи още 12 изтребителя Ф-35 и се забранява продажба на изтребителите на Турция.

Предложеният проектозакон за фискалната 2020 г. включва налагане на санкции, свързани със строителството на "Северен поток-2" и "Турски поток" и забрана за сътрудничество с Русия на военно ниво.

Според авторите на законопроекта Тръмп трябва да наложи санкции на Турция за С-400.

Предвидени са и 300 милиона долара финансиране за сигурността на Украйна, както и нови пълномощия за крилати ракети и други оръжия.