Германският канцлер Ангела Меркел изрази оптимизъм по отношение на новия президент на САЩ Джо Байдън в последния ден от срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Англия - и последната ѝ като канцлер на Германия след 16 години на върха, информира ДПА.

Байдън беше приет радушно през уикенда в редиците на останалите ръководители на най-развитите индустриализирани страни в света, с много от които той се срещна лично за пръв път като президент.

"Избирайки Джо Байдън за президент на САЩ, в крайна сметка, не е като да е така светът вече да няма проблеми. Но можем да работим с нова енергия за решаването на тези проблеми", изтъкна Меркел.

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

И двете страни се застъпват за това Украйна да продължи да транзитира руски газ

Политиката на предшественика на Байдън Доналд Тръмп "Америка на първо място" и скептицизмът към глобалните органи и съюзи напрегнаха работата на Г-7. А лично Тръмп и Меркел имаха трудни отношения, като нейният мултилатерален подход се сблъска с националистическата му реторика.

Меркел отбеляза, че първата среща на ръководителите на страните членки на Г-7 след Тръмп в крайморското село Карбис Бей е потвърдила "много ясен ангажимент към мултилатерален свят, основан на правила и ценности".

"Г-7 иска да бъде въвлечена в големите проблеми, с които трябва да се справим днес", първата от които е борбата с пандемията, посочи тя.

"Искаме да действаме за един по-добър свят", обеща канцлерът.

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Природозащитници обаче са скептични

Тя открои нова инициатива на Г-7 за инфраструктура и финансиране за по-бедните страни в опит да осигури противовес на китайската инициатива "Един пояс, един път" на стойност трилиони долари, наричана още "Новият път на коприната".

"Вече трябва да се заемем с факта, че Китай например провежда доста успешна инфраструктурна политика до известна степен. Не можем да стоим настрана и да не правим нищо по въпроса", настоя германският канцлер.

Тя каза, че Г-7 трябва да покаже, "че ние сме важен и успешен фактор в работата по развитието по целия свят".

Меркел засегна и въпроса за правата на човека, като заяви, че има "много места в света, където демокрацията не може да се живее, както бихме си представили. Където хората страдат".

Г-7 съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

Г-7 съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

Планът на Г-7 съперничи на китайската инициатива "Един пояс, един път"

Канцлерът специално спомена въпроса за принудителния труд в Китай.

"Като цяло вярваме, че демокрацията възтържествува най-добре, когато имаме основано на правила многостранно сътрудничество, към което каним всички", коментира тя. 

Запитана дали е получила някакви подаръци за раздяла от колегите си, Меркел отговори: "Получих само добри пожелания. И никакви подаръци."

Меркел няма да се яви отново на парламентарните избори през септември след близо 16 години като канцлер. Байдън е четвъртият президент, влязъл в Белия дом, откакто Меркел дойде на власт.

Хуманитарни организации критикуват плановете за ваксините на Г-7 като "отвличаща тактика"

Хуманитарни организации критикуват плановете за ваксините на Г-7 като "отвличаща тактика"

"Звучи по-добре, отколкото е"