Хуманитарни организации разкритикуваха плановете на най-развитите икономически страни в света от Г-7 да разпределят милиарди дози ваксини на по-бедните страни до края на 2022 г. като отвличаща тактика.

"Звучи по-добре, отколкото е", коментира Фиона Уелендал от детската благотворителна организация World Vision. Г-7 искат да отвлекат вниманието от факта, че са против освобождаването на патентната защита, настоя тя.

Йоерн Калински от Oxfam International разкритикува германския канцлер Ангела Меркел, която продължава да се противопоставя на смекчаването на патентната защита.

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

За 92 държави с ниски и по-ниски средни доходи, както и за всички страни членки на Африканския съюз

Меркел твърди, че това не би било полезно, тъй като патентите не забавят производството на ваксини в световен мащаб.

Производството на ваксини трябва да бъде установено във всички региони на света, за да се преодолеят структурните причини за несправедливото разпрeделение, подчерта Калински. За целта трябва да се премахне патентната защита.

"Хората в бедните страни не трябва да зависят от добрата воля на политиците и фармацевтичните компании, целящи печалба", изтъкна той.

Въпреки че разработването на животоспасяващите ваксини беше подкрепено от парите на данъкоплатците, добави Калински, канцлерът се отнасял към ваксините като частна собственост на няколко компании.

Рааб: Без съмнение някои страни използват ваксините като геополитически инструмент

Рааб: Без съмнение някои страни използват ваксините като геополитически инструмент

Скоро ще говори с Лавров и критикува Русия като водещ поддръжник на кибератаки

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че са необходими 11 млрд. дози ваксини за слагане край на пандемията - много повече от 2,3 млрд., които Меркел обяви, че Г-7 планира да разпредели.

Днес е последният ден от срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Корнуол, Англия. Групата се състои от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, САЩ и ръководството на ЕС в лицето на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.