Американските военни и иракските сили за сигурност са намерили скривалище на „Ал Кайда" в град Муктадия в иракската провинция Дияла.

Войниците са попаднали на тайния комплекс в хода на операция, проведена на 9 декември, съобщава представител на командването на САЩ в Ирак, цитиран от БиБиСи.

Скривалището се състои от три сгради, по стените и пода на които били вкопани халки и вериги.

В едно от помещенията намерен железен креват, пригоден за пропускане на електрически ток. Над него с беля боя на стената е изписан надпис - цитат от Корана: „Всеки, който е доведен тук, ще е в безопасност."

В близост до скривалището войниците от международните сили са попаднали на могили с 26 тела.
По предположение на военните убитите са местни жители, отвлечени от терористите. Самото скривалище е било използвано за измъчване и убийства на иракчани, които са знаели за нахождението на бойци на „Ал Кайда".
Местен полицай е потвърдил, че терористичната организация е използвала центъра в течение на година.

В последните няколко месеца в провинция Дияла се случиха редица инциденти, между които и ожесточени боеве. В тази провинция се установиха бунтовници, прогонени от американските войски от провинциите Анбар и някои райони на Багдад.

Това не е първият център за мъчения на „Ал Кайда", открит в Ирак. През март тази година американските военни се натъкнаха на подобен център в селото Карма в провинция Анбар.

Тогава американците освободиха двама иракчани, които казаха, че са останали живи, защото бунтовниците са искали да заснемат убийството им, но видеокамерата им се е развалила.