Властите в републиките от Централна Азия трябва да се вслушат в исканията на своите народи, иначе ги чака съдбата на лидерите от редица страни в Северна Африка и Близкия изток, които бяха свалени в хода на революциите. Това заяви помощник държавният секретар на САЩ за страните от Южна и Централна Азия Робърт Блейк пред Комисията по безопасност и сътрудничество в Европа.

По думите на представителя на Държавния департамент над 50 % от гражданите на Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан са по-млади от 25 години и имат работа със затворена и неефективна икономика, без да имат перспективи за разкриване на потенциала си.

Неотдавна в реч прездинтът на Таджикистан Емомали Рахмон предупреди за форсирането на демократичните процеси в региона и в частност в републиката, тъй като населението на тези страни още не е готово за изграждане на демокрация от западен тип.

По думите на Блейк никой не може да предвиди темповете, с които гражданите на тези страни, които в течение на години са подлагани на репресии, могат да обърнат ситуацията. Вашингтон смята, че в страните от Централна Азия има предпоставки, които могат да доведат до аналогични събития - безработица, бедност, корупция, пълно или частично отсъствие на форуми за конструктивен политически дискурс и отсъствие на възможности за младите.

Ако правителството не вземе мерки, всичко това в близките години ще създаде още повече проблеми. Той изтъкна, че в Централна Азия бавно се развиват демоксратичните институти, защото е малко влиянието на Запада. За разлика от арабските страни там в много по-малка степен се ползват социалните мрежи Twitter и Facebook, а правителствата блокират външното влиение чрез репресии. Проблем според помощник държавния секретар е и отсъствието на значима политическа опозиция.