Лидерът на гръцката лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че има твърдото намерение да отмени споразумението на страната с ЕС и МВФ, ако оглавяваните от него леви радикали спечелят парламентарните избори, съобщи агенция „Новости".

СИРИЗА, която не приема споразумението за строги икономии в замяна на финансова помощ от ЕС и МВФ, се стреми да стане първа политическа сила в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат на 17 юни.

Социологическите проучвания от последните дни показват, че силите на СИРИЗА и на подкрепящата реформите „Нова демокрация" са практически изравнени.

Ципрас отправи остра критика към германския канцлер Ангела Меркел, която изигра ключова роля за отпускането на помощи в замяна на поетия от гръцкото правителство ангажимент за строги икономии.
По думите на Меркел, оставането на Гърция в еврозоната зависи от самата Гърция и желанието й да спазва споразумението с кредиторите.

„Коя клауза от европейските договори превръща меморандума за икономии в предпоставка за участие в еврозоната?.. Къде се е чувало унищожението на цял народ и разрухата на страната да бъдат условие за участие на тази страна в еврото?" - коментира 37-годишният лидер на левите радикали.

Припомняме, след изборите на 6 май гръцките политически сили не успяха да съставят правителство. Тогава най-много гласове спечели „Нова демокрация" с малка преднина пред СИРИЗА.