Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди Международния валутен фонд (МВФ) и германския финансов министър Волфганг Шойбле да "спрат да си играят с огъня" при опита да се справят с дълговото бреме на страната му, съобщава "Франс прес".

Ципрас призовал за промяна на курса от страна на МВФ. "Ние очакваме колкото е възможно по-скоро МВФ да ревизира прогнозата си... така че обсъжданията да могат да продължат на техническо ниво", посочил той.

Препращайки към Шойбле, Ципрас също така призовал германския канцлер Ангела Меркел да "насърчи финансовия си министър да прекрати своята постоянна агресивност" към Гърция.

Месеци на вражда с МВФ породиха опасения за нова гръцка дългова криза, отбелязва "Франс прес".

Ципрас също така коментирал, че вярва, че проточилият се преглед на спасителната програма на страната ще приключи положително, но подчертал, че Атина няма да приеме "нелогични" искания от своите кредитори.

"Ние сме готови да обсъждаме всичко в рамките на споразумението (за спасителна помощ) и в разумни граници, но не и неща извън рамките на споразумението и отвъд разума", коментирал Ципрас по време на заседание на неговата партия СИРИЗА, допълвайки: "Ние няма да обсъждаме искания, които не са подкрепени с логика и числа."

Гърция и нейните международни кредитори постигнаха сериозен напредък в петък към преодоляване на различията във връзка с бюджетните политики на Гърция през следващите години, приближавайки се към постигането на сделка, която ще осигури нови спасителни заеми и спасяване на страната от фалит.

Представители на кредиторите на Гърция се очаква да се завърнат в Атина тази седмица, за да докладват за това дали Гърция се е съобразила с втория пакет от реформи, договорени в рамките на настоящия спасителен план, който е третият от изпадането на страната в неплатежоспособност.