Сътрудниците на ЦРУ използвали бормашини по време на разпити.

Това съобщава CNN, цитирайки секретен доклад от 2004 година, чиято редактирана версия предстои днес да бъде публикувана по нареждане на федаралния съд на САЩ.

С огнестрелни оръжия и бормашини са изтръгвани показания от членове на Ал Кайда, съобщава още CNN.

Подобни разпити два пъти са се провеждали с Абд ал Рахим ал Нашири, обвинен за терористичния акт срещу US миноносеца в Йемен през 2000 година, когато загиват 17 военнослужещи.

Подобни разпити са се провеждали до 2006 година, когато по нареждане на президента Буш арестантите са преведин в затвора Гуантанамо в Куба.

CNN уточнява, че при единият от случаите в съседна на една от стаите където е имало задържан, е бил произведен изстрел. Целта е била той да се изплаши и да помисли, че там е бил убит друг арестуван. Подобни "фалшиви екзекуции" са били честа практика за стресиране на разпитваните, допълва Reuters.

Най-вероятно окончателната проверка на доклада ще докаже, че разпити по аналогичен начин са били провеждани с десетки задържани.

За момента от ЦРУ отказват официален коментар на изнесените данни, но допълват, че тече разследване на информацията около използването на подобен тип методи за разпити на задържани.

Припомняме, законодателството в САЩ забранява на американски служители да заплашват със смърт задържаните.

Малко след встъпването си в длъжност Барак Обама забрани метода на разпит, при който заподозрените са измъчвани със симулация на давене. Администрацията на предишния държавен глава Джордж Буш не определяше подобни начини за изтръгване на информация, като „мъчение".