Русия прилага в Сирия "тактиката на изгорената земя", която е довела до множество разрушения и "хиляди невинни жертви". Това обяви директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джон Бренън в интервю за PBS.

Тактиката, използването на която шефът на ЦРУ приписва на Русия, се състои в унищожаването на всичко, което би могло да е от полза на врага, в това число комуникации, транспорт, селскостопански и индустриални обекти.

"САЩ никога не са вършили нещо подобно в нито един военен конфликт", уверил Бренън.

Той също така посочил, че американското разузнаване било предвидило намесата на Русия в сирийския конфликт, защото Сирия е неин отдавнашен съюзник, когото Москва няма да изхвърли. Ето защо тя се притекла на помощ на Башар Асад в момент, когато правителствените войски започнаха да отстъпват пред опозицията, посочи директорът на ЦРУ.

По думите му, Вашингтон в хода на преговорите се опитал да убеди Кремъл в това, че Асад бил част от проблема, а не от решението.

"За съжаление, Русия обрисува цялата опозиция като терористи. Затова и те прибягнаха до тези дръзки и, по мое мнение, безразсъдни военни действия, които погубиха толкова много сирийци", коментирал още Джон Бренън.