Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс казва, че руският президент Владимир Путин е в "състояние на духа, в което не вярва, че може да си позволи да загуби", съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че Уилям Бърнс е говорил на конференция, организирана от "Файненшъл таймс".

"Мисля, че в момента Путин е убеден, че удвояването на усилията все още ще му позволи да постигне напредък", каза Уилям Бърнс.

Директорът на ЦРУ предупреди за риск от руски ядрен удар

Директорът на ЦРУ предупреди за риск от руски ядрен удар

Според него това можело да се случи заради руските неуспехи в Украйна

Директорът на Централното разузнавателно управление разкри, че разузнавателната общност не е видяла "практически доказателства, че руснаците планират разполагането или дори потенциалното използване на тактически ядрени оръжия" в Украйна.

Уилям Бърнс също така предупреди, че руският президент Владимир Путин "е заложил много на тази втора фаза на една невероятно грозна и брутална офанзива".

Русия обяви, че поставя ядрения си арсенал в състояние на повишена готовност, след като започна инвазията в Украйна на 24 февруари. По тази причина Уилям Бърнс предупреди: "Предвид дрънкането на оръжие, което ... чухме от руското ръководство, не можем да приемем без резерви възможности Кремъл да използва атомни бомби.

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

Но засега не виждат много доказателства, засилващи тази загриженост

Така че ние оставаме много фокусирани като разузнавателна служба ... върху тези възможности в момент, когато залогът е много висок за Русия", обобщи директорът на ЦРУ.