Подозренията, че зад отхвърлянето на Лисабонския договор на референдума в Ирландия стоят агенти на тайните служби на САЩ, се засилват.

Американският саботаж е бил организиран по пътя на тайното финансиране на ирландското движение „Не!", пише „Независима газета".

Това се налага от изводи на неофициално разследване между Брюксел и Дъблин, в което не е скрита тревогата на високопоставени европейски политици.

Ясно това е подчертано в изказване на Ханс Герт Пьотеринг, който посочва, че финансирането в хода на кампанията поставя много въпроси, а френският министър по въпросите на ЕС Жан Пиер Жуйе поиска разследване.

Става въпрос за засечени тесни връзки на Пентагона и специалните служби на САШ с организатора на движението „Свобода" Деклен Генли, за когото се разполага с данни, че има договори за изпълнение на военни поръчки с Пентагона на стойност около 200 милиона долара.

По данни на правителството на Ирландия, „Свобода" е изразходвала в кампанията си повече пари, отколкото която и да е от останали партии.

В политическите кръгове на ЕС се наслагват и опасенията, че „вече работещата машина на „Не!" ще създава и бъдещи проблеми на интеграционните процеси в Европейския съюз, и в частност на повторното гласуване на референдума.

В момента Генли прави опит за формира алианс на „евроскептичните партии" преди предстоящите избори за Европейски парламент. Преди дни той заяви, че иска да превърне изборите в референдум против Лисабонския договор.

Доколкото Генли има намерение да се намеси в европейските избори, ние имамаме право да разберем откъде идват неговите пари, коментира ситуацията Даниел Кон Бендит, лидер на европейската фракция на зелените.

Някои политически кръгове на ЕС обясняват желанието за американско противодействие на Лисабонския договор, с това, че част от консерваторите във Вашингтон виждат ЕС като конкурент на Америка преди всичко във външната политика.