Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с конгресмени и сенатори във Вашингтон, където участва в молитвена закуска, организирана от новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Освен с тях, Цветанов се е срещнал и с европейски лидери, дошли за участие в мероприятието.

По време на срещите с конгресмен Робърт Адерхолт и сенатор Джеймс Ланкфорд, зам.-шефът на ГЕРБ е обсъдил вътрешнополитическата обстановка в Америка и отношенията между САЩ и Европа, съобщиха от пресофиса на ГЕРБ.

И двете страни са се обединили около извода, че международният тероризъм е обща заплаха пред демократичните общества. Освен това и нетолерантността, надигаща глава в САЩ и Европа, също е заплаха за дневния ред на демокрацията.

Цветанов запозна представителите на американския Конгрес със своята инициатива да бъде проведена регионална молитвена закуска през май 2017 г. в Пловдив.

Според него провеждането на подобно мероприятие в България ще покаже на света и региона пословичната българска толерантност в междуетническите отношения.

Конгресмен Адерхолт беше силно заинтригуван от идеята и пое ангажимент да пътува до България за мероприятието, съобщиха от ГЕРБ.

По-късно през деня Цветанов се срещна с Тони Хол - един от организаторите на молитвената закуска.

Хол е бивш американски сенатор и посланик на САЩ в Световната организация на ООН по прехраната и земеделието. След оттеглянето си от активен политически живот се е посветил на идеята да бъде преборен гладът в световен мащаб. Автор е на книгата "Да променим лицето на глада", публикувана през 2007 г.

Той също изрази голям интерес към регионалната молитвена закуска през май в България и потвърди участието си. Цветанов го информира, че към момента са записани около 200 човека от 16 държави, сред които и представители на САЩ.